Μέχρι και σήμερα, το κλασικό φιλμ τρόμου του 1973 συνεχίζει να προκαλεί ρίγη συγκίνησης και ανείπωτου φόβου σε όποιον γενναίο αποφασίσει να το παρακολουθήσει ως το τέλος.

Η μόνη παρηγοριά είναι ότι αποτελεί τουλάχιστον γέννημα της φαντασίας των σεναριογράφων. Ή μήπως και όχι;

Όπως ισχυρίζονται ιησουίτες μελετητές, τα τρομακτικά γεγονότα έλαβαν πράγματι χώρα όταν ένα νεαρό αγόρι δαιμονίστηκε το 1949!

Οι ερευνητές συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του ιδρύματος του St. Louis που είχε φοιτήσει το άτυχο -από κάθε άποψη- παιδί για να ανασυγκροτήσουν την αλήθεια πίσω από τον μύθο του υπερφυσικού αυτού φαινομένου.

Στο πανεπιστήμιο του Saint Louis διοργανώθηκε λοιπόν πρόσφατα η συζήτηση που αφορούσε στον εξορκισμό ανώνυμου αγοριού από την Ουάσιγκτον, με την πασίγνωστη ταινία -αλλά και το μυθιστόρημα του William Peter Blatty (1971) που βασίζεται- να αντλεί την έμπνευσή της από το ιδιαίτερο τελετουργικό που έλαβε χώρα στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις για περισσότερο από έναν μήνα.

Περισσότεροι από 500 ακαδημαϊκοί, ιερείς, φοιτητές και μελετητές συνωστίστηκαν στη Βιβλιοθήκη Pius XII για να ξεδιαλύνουν την ομολογουμένως περίεργη δαιμονική ιστορία. Ο κεντρικός ομιλητής Thomas Allen, συγγραφέας του βιβλίου (1993) που παρακολουθεί κατά πόδας τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Alexian Brothers Hospital, ξεκαθάρισε πάντως ότι αποφασιστικές αποδείξεις για τον δαιμονισμό του αγοριού που αποκαλείται έκτοτε «Robbie» δεν πρόκειται να βρεθούν: μπορεί απλώς να υπέφερε από ψυχιατρική νόσο ή να ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή -ακόμα χειρότερα- να είχε κατασκευάσει μόνο του την όλη εμπειρία.

Και όπως και με όλα άλλωστε τα θέματα εκκλησιαστικής φύσης, όλα έχουν να κάνουν με την πίστη.

Ο αιδεσιμότατος πάντως Paul Stark, αντιπρόεδρος του καθολικού σχολείου που μετρά 195 χρόνια λειτουργίας στις πλάτες του, είχε αντίθετη γνώμη, ενώ και μέλη του ακροατηρίου πήραν τον λόγο για να συμβάλουν εποικοδομητικά στη συζήτηση.

Ένας άντρας που έμενε δίπλα στην εξοχική κατοικία όπου κατέφθασε η οικογένεια του 13χρονου το 1949 είπε τη δική του εκδοχή της περιπέτειας, ενώ έτερος, που δήλωσε μακρινός ξάδελφος του ιερέα William Bowdern, ο οποίος ανέλαβε τον εξορκισμό του παιδιού αφότου συμβουλεύτηκε τον αρχιεπίσκοπο του St. Louis, περιορίστηκε απλώς να σχολιάσει ότι επρόκειτο για αληθινό δαιμονισμό. Ο αιδεσιμότατος Bowdern πέθανε το 1983.

Ο βοηθός του Bowdern ωστόσο στον εξορκισμό, ιερέας Walter Halloran, είχε μιλήσει ανοιχτά με τον Allen πριν από μία δεκαετία, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του για το κατά πόσο το παιδί είχε καταληφθεί από δαιμόνια: «Μιλούσε περισσότερο για το παιδί και πόσο αυτό υπέφερε παρά για το τελετουργικό», είπε ο Allen για να συνεχίσει: «Ήταν ένα φοβισμένο και μπερδεμένο αγόρι μπλεγμένο σε κάτι που δεν μπορούσε να καταλάβει».

«Μου είπε “απλά δεν ξέρω” και εδώ θέλω να το αφήσω», είπε ο συγγραφέας στο συνέδριο. «Απλά δεν ξέρω», ήταν και η κατακλείδα του Allen στις χρόνιες έρευνές του για το αν επρόκειτο για δαιμονισμό: ο συγγραφέας προστατεύει εδώ και χρόνια την ανωνυμία του «Robbie» παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες άλλων ερευνητών να μάθουν το πραγματικό του όνομα.

Όπως κι αν έχει πάντως η περίεργη αυτή ιστορία, είναι σχεδόν απίθανο το κεφάλι του παιδιού να περιστρεφόταν 360 μοίρες όπως της ηθοποιού Linda Blair στον «Εξορκιστή»!