Αυτή τη στιγμή ο θαλαμίσκος «Φοίνιξ», που φέρνει στην επιφάνεια της Γης τους παγιδευμένους για σχεδόν 70 ημέρες μεταλλωρύχους, ξεκίνησε το ταξίδι του στα έγκατα της Γης για τον 17ο εγκλωβισμένο.

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η διάσωση του 16ου μεταλλωρύχου, του 27χρονου Ντανιέλ Εστέμπαν Ερέρα Κάμπος, ο οποίος δέχτηκε αμέσως ιατρική φροντίδα.

Είχε προηγηθεί ο ο 48χρονος Βίκτορ Σεγκόβια, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Τον Βίκτορ χαιρέτισαν ένθερμα ο χιλιανός πρόεδρος, Σεμπαστιάν Πινέρα, αλλά και η σύζυγός του Σεσίλια Μορέλ. Ο Πινέρα τον επαίνεσε για το σθένος και τη συντροφικότητα, που επέδειξε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας του λέγοντάς του ότι θα διαβάσει τα σημειώματα, που έστελνε τακτικά στον «έξω κόσμο».

Νωρίτερα βγήκε στο «φως» από το φρέαρ της σωτηρίας των μεταλλωρύχων σε βάθος 622 μέτρων και διάμετρο 66 εκατοστών και ο 14ος μεταλλωρύχος, ο 33χρονος Βίκτορ Σαμόρα Μπουγκένιο, που οι συνάδελφοί του του είχαν δώσει το παρατσούκλι «ο ποιητής» ανελκύστηκε σώος και υγιής σήμερα στην επιφάνεια του ορυχείου Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα στη βόρεια Χιλή, μετά περίπου δίμηνη παραμονή στα έγκατα της γής.

Ο Κάρλος Μπάριος, 27 ετών, ήταν ο 13ος μεταλλωρύχος που βγήκε σήμερα σε διάστημα 11 ωρών στην επιφάνεια από τα έγκατα του ορυχείου Σαν Χοσέ της Χιλής, όπου ήταν εγκλωβισμένος μαζί με ακόμη 32 συναδέλφους του από τις 5 Αυγούστου. Τον Μπάριος, που ανέβηκε χωρίς πρόβλημα στην επιφάνεια, περίμενε ο πατέρας του Αντενόρ. «Σας ευχαριστώ όλους», δήλωσε ο μεταλλωρύχος στους διασώστες.

Η χιλιανή κρατική τηλεόραση σε 24ωρη βάση δείχνει «ζωντανά» την πρόοδο των εργασιών απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων στο ορυχείο της ερήμου Ατακάμα.