Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα την πώληση όπλων και πυρομαχικών συνολικής αξίας 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο από τις χώρες του Κόλπου που εκφράζουν ανοιχτά τη δυσπιστία τους απέναντι στο Ιράν θεωρώντας ότι η Τεχεράνη τρέφει «ηγεμονικές» φιλοδοξίες για την περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σκοπεύει να ενημερώσει εντός της εβδομάδας το Κογκρέσο για τις συμβάσεις αυτές, που θα επιτρέψουν στην Ουάσινγκτον να παραδώσει στο Ριάντ χίλιες βόμβες GBU-39, μεγάλης διατρητικής ικανότητας, και 5.000 άλλα οπλικά συστήματα στα Εμιράτα. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται επίσης και πύραυλοι Κρουζ, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε.

Τα συστήματα αυτά θα τοποθετηθούν στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 που έχουν ήδη αποκτήσει οι δύο χώρες.

Η πώληση «θα συμβάλει στην εθνική και διεθνή ασφάλεια των ΗΠΑ» επειδή θα ενισχυθεί η ασφάλεια δύο «φιλικών» χωρών οι οποίες συνιστούν ταυτοχρόνως και πυλώνες «σταθερότητας» για την περιοχή του Κόλπου, τονίζει το Πεντάγωνο στην ανακοίνωσή του.