Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα πως η χώρα του επιδιώκει μία «αμοιβαία επωφελή» λύση στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του.

«Επιθυμούμε μία αμοιβαία επωφελή λύση, που σημαίνει ένα ειρηνικό, διαφανές πυρηνικό πρόγραμμα υπό διεθνή έλεγχο και στα πλαίσια των κανονισμών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ) και της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΤΝΡ), την οποία έχει υπογράψει το Ιράν», δήλωσε ο Ζαρίφ, ο οποίος έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά.

«Το Ιράν θα διατηρεί το δικαίωμά του για την πυρηνική ενέργεια, οι κυρώσεις θα αρθούν και η διεθνής κοινότητα θα έχει την εγγύηση ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι εντελώς ειρηνικό και θα συνεχίσει να είναι διότι αυτό είναι επίσης και το δικό μας συμφέρον», πρόσθεσε ο Ζαρίφ στη συνέντευξή του στο αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV.

Ο Ζαρίφ επανέλαβε πως οι χώρες της Δύσης οφείλουν να γνωρίζουν πως «μήτε η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί, μήτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση πρόκειται να υποχωρήσει ούτε κατά κεραία από τα δικαιώματα του Ιράν αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια».

«Οι κυρώσεις και οι προσταγές δεν θα αναγκάσουν το Ιράν να απεμπολήσει τα δικαιώματά του. Οι Αμερικανοί διαπράττουν μέγα σφάλμα εάν πιστεύουν πως οι Ιρανοί θα υποχωρήσουν. Οι Ιρανοί πληρώνουν το τίμημα διότι θέλουν να τους σέβονται», υποστήριξε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, ο Ζαρίφ απάντησε πως η χώρα τούτη «μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο για την εξεύρεση μίας λύσης, ή για να εμποδίσει μία διευθέτηση».

«Εν τούτοις, οι διαπραγματεύσεις οφείλουν να έχουν ως βάση την καλή θέληση . Όπερ σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν αφ’ ενός να διακηρύττουν μία διπλωματική λύση, κι αφ’ ετέρου να επιβάλλουν πιέσεις στο Ιράν», κατέληξε ο Ζαρίφ.