Ρώσοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν σήμερα ότι επικρατεί «υστερία» εναντίον των μεταναστών καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές στη Μόσχα και κάλεσαν τους διανοούμενους της χώρας να παρέμβουν.

«Απευθυνόμαστε σε σας -συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, στην ελίτ της ρωσικής διανόησης- για να σας ζητήσουμε να παρέμβετε για να κάνετε να σταματήσει η υστερία κατά των μεταναστών που καθημερινά παίρνει και λίγο μεγαλύτερη έκταση», γράφουν οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων είναι οι πρώην σοβιετικοί διαφωνούντες Λιουντμίλα Αλεξέγεβα, Σεργκέι Κοβαλιόφ και Αρσένι Ρογκίνσκι.

«Η κοινωνία μας βυθίζεται σε μια άβυσσο μίσους που έχει μόνο μία έξοδο: τον εμφύλιο πόλεμο», προειδοποιούν σ’ αυτή την επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα από την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα».

Η μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης είναι το πρώτο θέμα των υποψηφίων στις εκλογές για το δήμαρχο της Μόσχας, που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Σεπτεμβρίου, τόσο του απερχόμενου δημάρχου Σεργκέι Σομπιάνιν όσο και του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστού για τις εθνικιστικές τάσεις του, ή του δημοκρατικού Σεργκέι Μιτρόχιν.

Οι επιδρομές εναντίον ανθρώπων που δεν έχουν τακτοποιημένα χαρτιά διαμονής αυξάνονται καθώς πλησιάζει η ψηφοφορία, ενώ οι εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης που κατηγορούν τους μετανάστες ότι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της εγκληματικότητας και τη διάδοση ασθενειών έχουν πολλαπλασιαστεί, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Αυτή η εντατικοποίηση της ‘μάχης’ εναντίον των λαθρομεταναστών δεν είναι παρά μια επικοινωνιακή επιχείρηση ενόψει των εκλογών», υπογραμμίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι αρχές επωφελούνται από την ξενοφοβία που έχουν οι ίδιες ενσταλάξει για να εξουδετερώσουν τις διαμαρτυρίες εναντίον τους και να στρέψουν την προσοχή στον ‘υπ’ αριθμόν ένα εχθρό’, τους μετανάστες», προσθέτουν.

Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν τη διαφθορά που επικρατεί σ’ αυτό τον τομέα και τους εργοδότες που καταφεύγουν ατιμωρητί στη «σκλαβιά».

«Ο ενεργός ρωσικός πληθυσμός μειώνεται κάθε χρόνο κατά ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Τι θα γίνει η Ρωσία όταν οι μετανάστες επιλέξουν πιο φιλόξενες χώρες; Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι χωρίς τους μετανάστες η ρωσική οικονομία θα εξασθενήσει. Σήμερα οι μετανάστες παράγουν το 7% του ΑΕΠ», καταλήγουν.

Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία κερδίζουν έδαφος στη Ρωσία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προερχόμενοι από το ρωσικό Καύκασο και την κεντρική Ασία ζουν και εργάζονται στις μεγάλες ρωσικές πόλεις για να ξεφύγουν από τη φτώχεια.