Τη διεξαγωγή έρευνας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ΄, μετά από τη βασιλική χάρη που χορηγήθηκε σε έναν ισπανό παιδεραστή, περιγράφοντας ως «λυπηρή την απελευθέρωση», και διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τα στοιχεία της υπόθεσης.

«Ο βασιλιάς διέταξε μια διεξοδική έρευνα για να καθοριστεί ποιος είναι υπεύθυνος αυτής της αστοχίας, που οδήγησε στην ατυχή απελευθέρωση », ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Παλάτι, και μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP. «Η έρευνα αυτή θα πρέπει να εντοπίσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για αυτή την αμέλεια και να καταλογίσει τις αναγκαίες κυρώσεις», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανακτόρων, «ο βασιλιάς ουδέποτε ενημερώθηκε, για τη σοβαρότητα των ειδεχθών εγκλημάτων, για τα οποία καταδικάστηκε το συγκεκριμένο πρόσωπο Είναι προφανές ότι ποτέ δεν θα συμφωνούσε να σταματήσει η ποινή, για τα τερατώδη εγκλήματα που διέπραξε».

Ο ισπανός πολίτης που απελευθερώθηκε ηλικίας εξήντα ετών και ο οποίος έχει ήδη φύγει από το Μαρόκο, καταδικάστηκε το 2011 σε ποινή φυλάκισης 30 ετών για το βιασμό έντεκα παιδιών. Ήταν ένας από τους 48 κρατούμενους στους οποίους χορηγήθηκε βασιλική χάρη, μετά από αίτημα του ισπανού βασιλιά, Χουάν Κάρλος.

Η απονομή χάριτος στον συγκεκριμένο παιδεραστή, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σε διάφορες πόλεις του Μαρόκου. Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη και την Τετάρτη, στην Καζαμπλάνκα και το Ραμπάτ.