Παραμένει μέχρι και σήμερα υπό κράτηση ο ακροδεξιός Νορβηγός Κρίστιαν Βίκερνες καθώς και η γαλλίδα σύζυγός του, Μαρί Κασέ, οι οποίοι συνελήφθησαν χτες στη Γαλλία ως ύποπτοι για το σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης.

Η προσωρινή κράτηση για λόγους που σχετίζονται με τρομοκρατία στη Γαλλία μπορεί να διαρκέσει έως και 96 ώρες.

Ο 40χρονος Βίκερνες συνελήφθη μαζί με την 25χρονη σύζυγό του στο σπίτι τους, στο Σαλόν-λα-Τουρ από αστυνομικούς της Κεντρικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI) και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα του Μπριβ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο Νορβηγός νεοναζί πιστεύεται ότι προετοίμαζε μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση.

«Θεωρείται “δυνητική απειλή” για την κοινωνία, όπως μαρτυρά η βιαιότητα των δηλώσεών του που εντοπίστηκαν σε δικτυακούς ιστοτόπους» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο υπουργός Μανουέλ Βαλς παραδέχτηκε πάντως ότι μέχρι στιγμής οι αρχές δεν γνωρίζουν ποιος ήταν ο στόχος του Βίκερνες αλλά δικαιολόγησε τη σύλληψη λέγοντας ότι «είναι ανάγκη να δρούμε πριν και όχι μετά».

Το 1993 ο Βίκερνες, που ήταν συνθέτης μπλακ μέταλ μουσικής, σκότωσε τον κιθαρίστα του συγκροτήματός του. Για το έγκλημα αυτό εξέτισε ποινή 16 ετών και αποφυλακίστηκε το 2009.

Τον επόμενο χρόνο μετανάστευσε στη Γαλλία όπου εδώ και λίγο καιρό ήταν υπό αστυνομική παρακολούθηση. Στις αρχές του μήνα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του όταν διαπιστώθηκε ότι η Κασέ είχε αγοράσει νομίμως διάφορα όπλα.

Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του ζεύγους την Τρίτη οι αστυνομικοί βρήκαν πέντε όπλα, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν καραμπίνες.

Ο Βίκερνες ήταν ένας από τους παραλήπτες του «μανιφέστου» του εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, του κειμένου που έγραφε επί χρόνια και το έδωσε στη δημοσιότητα την ημέρα που σκότωσε 77 ανθρώπους, στις 22 Ιουλίου 2001 στο Όσλο και το νησί Ουτόγια.