Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ ανήγγειλε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και Σερβίας και ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο προέδρων και υπουργών Εξωτερικών.

Η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων μεταξύ Σαράγεβο και Βελιγραδίου, τόνισε ο κ. Γκιουλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Οσλομποτζένιε» του Σαράγεβο, ενόψει της τριμερούς συνάντησης στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τα μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, και Ζέλικο Κόμσιτς.

«Η προσέγγιση Σαράγεβο και Βελιγραδίου συμβάλλει ορατά στην ειρήνη στην περιοχή» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να βοηθάει όσο μπορεί αυτές τις προσπάθειες.

Ιδιαίτερη προσοχή, όπως υπογράμμισε, θα δοθεί στη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η χώρα του έχει ολοένα και μεγαλύτερη πολιτική επιρροή και ότι η τουρκική οικονομία κατέχει την 17η θέση παγκοσμίως και την έκτη στην Ευρώπη, κάτι που δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να αυξήσει την επιρροή της στις σχέσεις με όλο τον κόσμο και ότι τα Βαλκάνια έχουν θέση προτεραιότητας.

«Μοναδικός μας στόχος είναι η συμβολή μας στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην εμπιστοσύνη στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Γκιουλ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί οι έχθρες και οι προκαταλήψεις με τις οποίες «μολύνθηκε η ιστορία των Βαλκανίων» να μείνουν στο παρελθόν και το μέλλον να οικοδομηθεί στα θεμέλια της φιλίας, της ανοχής και της συνεργασίας.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Σερβίας και τα μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης θα συναντηθούν στην Άγκυρα, στη διάρκεια δείπνου εργασίας, ενώ αύριο θα έχουν τριμερείς και διμερείς συνομιλίες.

Η παραμονή στην Άγκυρα θα είναι η πρώτη ευκαιρία να συναντηθούν ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο εκπρόσωπος των Κροατών στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς, ο οποίος μέχρι τώρα αρνιόταν να συναντηθεί με τον κ. Νίκολιτς λόγων των δηλώσεων του, με τις οποίες αμφισβήτησε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.