Ιστορική καταδίκη της Βοσνίας από τον ΟΗΕ για βιασμό στη διάρκεια του πολέμου

Η γυναίκα είναι μουσουλμάνα και βιάστηκε από Σερβοβόσνιο στρατιώτη το 1993 κοντά στο Σαράγεβο


ΚΟΣΜΟΣ
7:09
30/08/2019
Ιστορική καταδίκη της Βοσνίας από τον ΟΗΕ για βιασμό στη διάρκεια του πολέμου
1
loading

Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΟΗΕ διέταξε τη Βοσνία να αποζημιώσει μια γυναίκα η οποία βιάστηκε από έναν στρατιώτη κατά τη διάρκεια του πολέμου και να σχεδιάσει ένα πλαίσιο πολεμικών επανορθώσεων, αφού αυτή η πρώτη υπόθεση σεξουαλικής βίας παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του διεθνούς οργανισμού.

Η δικαίωση της γυναίκας, που είναι μουσουλμάνα και βιάστηκε από έναν Σερβοβόσνιο στρατιώτη το 1993, θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο, ώστε τα θύματα σεξουαλικής βίας να ζητούν αποζημίωση από διεθνή δικαστήρια με βάση τη διεθνή νομοθεσία περί βασανιστηρίων.

Η Επιτροπή κατέληξε σε αυτήν την απόφαση στις αρχές Αυγούστου, όμως ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί επισήμως.

Η γυναίκα βιάστηκε το 1993 κοντά στο Σαράγεβο. Ο δράστης καταδικάστηκε να της καταβάλει 15.000 ευρώ ως αποζημίωσης, κάτι που δεν έγινε γιατί δεν είχε τα χρήματα. Η Επιτροπή έκρινε ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει την αποζημίωση και να φροντίσει ώστε να λάβουν τα χρήματά τους και τυχόν άλλα θύματα στα οποία οφείλονται ποσά.

Η υπόθεση έφτασε στην Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων με τη βοήθεια της Trial International, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά θύματα σεξουαλικής βίας. Η Επιτροπή έκρινε ότι η Βοσνία παραβίασε τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και θα πρέπει να παράσχει στην ενάγουσα δωρεάν ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, καθώς και μια δημόσια συγγνώμη.

«Θεωρούμε επαναστατική αυτήν την απόφαση, όχι μόνο για τη Βοσνία αλλά και διεθνώς», σχολίασε η Αντριάνα Χάνουσιτς Μπετσίροβιτς, μια νομική σύμβουλος της Trial International.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Υποκριτες

    Στην Κύπρο τι έγινε? Ξεχάσετε ψευτο ΟΗΕ? Τα εγκλήματα εκεί πέρασαν ακουμπιτα?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει