H τραγωδία του εμπορίου σκλάβων και η διεθνής ημέρα μνήμης

Τιμάται στις 23 Αυγούστου κάθε έτους


ΚΟΣΜΟΣ
9:03
23/08/2019
H τραγωδία του εμπορίου σκλάβων και η διεθνής ημέρα μνήμης
18
loading

Η νύχτα της 22ας προς την 23η Αυγούστου 1791, στο Σάντο Ντομίνγκο (σήμερα Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία) σηματοδότησε την έναρξη της εξέγερσης η οποία διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου σκλάβων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Εμπορίου Σκλάβων και της Κατάργησής του τιμάται στις 23 Αυγούστου κάθε έτους, αποσκοπώντας να μεταδοθεί και να καταγραφεί η τραγωδία του εμπορίου σκλάβων στη μνήμη όλων των λαών.

Το εμπόριο σκλάβων αντιπροσωπεύει μια δραματική συνάντηση ιστορίας και γεωγραφίας. Αυτή η τραγωδία ήταν μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπογενείς επιχειρήσεις στην ανθρώπινη ιστορία και αποτελεί μία από τις πρώτες μορφές παγκοσμιοποίησης. Η βίαιη μετακίνηση των Αφρικανών, εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές του κόσμου για μια περίοδο 400 ετών. Ο οικονομικός και εμπορικός τύπος επιχειρηματικής οργάνωσης του συστήματος της δουλείας, συνδέει διάφορες περιοχές και ηπείρους: την Αφρική, τον Αραβικό κόσμο, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό, την Καραϊβική και την Αμερική και μετέτρεψε σε σκλάβους τουλάχιστον 25 εκατ. άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Βασίστηκε σε μια ιδεολογία, η οποία έχει στο κέντρο της την περιφρόνηση για τον άνθρωπο με μαύρο χρώμα δέρματος και δημιουργήθηκε για να δικαιολογήσει την πώληση ανθρώπων (μαύροι Αφρικανοί σε αυτή την περίπτωση) ως κινητό περιουσιακό στοιχείο.

Το μεγαλύτερο σε έκταση εμπόριο σκλάβων ήταν το διατλαντικό, το οποίο συνέδεσε τις οικονομίες τριών ηπείρων: της Ευρώπης, της Αφρικής και της Αμερικής. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μέσω του διατλαντικού εμπορίου εκτιμάται ότι οδηγήθηκαν στη δουλεία περίπου 17 εκατ. άτομα.

Από το 1501 έως το 1830, για κάθε έναν Ευρωπαίο, τέσσερις Αφρικανοί διέσχιζαν τον Ατλαντικό, διαμορφώνοντας τα δημογραφικά στοιχεία της Αμερικής, εκείνη την εποχή, περισσότερο ως επέκταση της αφρικανικής διασποράς, απ' ό,τι της ευρωπαϊκής. Η κληρονομιά αυτής της μετανάστευσης εξακολουθεί να είναι εμφανής σήμερα, με μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής να ζουν σε ολόκληρη την Αμερική.

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο πληθυσμός της Αφρικής ήταν 100 εκατομμύρια άτομα, αλλά όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, εκτιμάται ότι αν δεν είχε προηγηθεί κανενός είδους εμπόριο σκλάβων θα ήταν την ίδια περίοδο 200 εκατ. Υπολογίζεται ότι κατά τον 15ο και 16ο αι. εκτοπίστηκαν προς Ευρώπη και Αμερική 1,05 εκατ. άτομα, τον 17ο αι. 3,7 εκατ. τον 18ο αι. 7,7 εκατ. και τον 19ο αι. 4,6 εκατ. άτομα.

Σύγχρονη Δουλεία

Στη σύγχρονη δουλεία τα θύματα στερούνται της ατομικής τους ελευθερίας και είναι υποχρεωμένα να εργάζονται για ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή, να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες ή να παντρεύονται ενάντια στη θέλησή τους. Όπως αναφέρεται από το ίδρυμα Walk Free, που εκδίδει τον Δείκτη Παγκόσμιας Δουλείας, και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντίκτυπος της σύγχρονης δουλείας είναι παγκόσμιος και μπορεί να ενσκήψει σε οποιαδήποτε χώρα.

Το 2015, οι ηγέτες του κόσμου συμφώνησαν στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης να συμβάλουν στην επίτευξη δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030. Η απόφαση καλεί όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να τερματίσουν την καταναγκαστική εργασία, τη σύγχρονη δουλεία και την εμπορία ανθρώπων, καθώς και η παιδική εργασία σε όλες τις μορφές της.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Δουλείας που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα globalslaveryindex.org, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 40,3 εκατ. άτομα που βιώνουν κάποια μορφή σύγχρονης δουλείας. Από αυτούς 71% είναι γυναίκες και 29% άνδρες. Εξάλλου, 15,4 εκατ. άτομα εξαναγκάζονται να παντρευτούν, ενώ 24,9 εκατ. βρίσκονται σε εξαναγκαστική εργασία κάθε είδους.

Ωστόσο, η παγκόσμια πρόοδος στην αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας είναι εξαιρετικά απογοητευτική. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 47 χώρες δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την εμπορία ανθρώπων ως έγκλημα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Σχεδόν 100 χώρες εξακολουθούν να μην ποινικοποιούν την καταναγκαστική εργασία ή, αν το πράξουν, η ποινή για αυτήν τη μορφή εκμετάλλευσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πρόστιμο, ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο των χωρών προστατεύουν τις γυναίκες και τα κορίτσια από την τρομερή βλάβη του καταναγκαστικού γάμου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Η.

  Δουλεία δεν αφορά μόνο τους Αφρικανους όπως και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δεν αφορά μόνο τους Εβραίους ως θύματα του. Έλεος με την στενό μυαλη προπαγάνδα. Εμείς 409 χρόνια ειμασταν σκλάβοι των Τούρκων και από εκκατομυρια ίσα που επιβιώσαμε...

  1. avatar Aνακάτεψε τη δουλεία των μαύρων…

   ....με την Εκκλησία στην Τουρκοκρατία...

 2. avatar Μίλησε ο νεογενίτσαρος και είπε εναντίον της Εκκλησίας….

  ........ φαίνεται ξέρει καλύτερα(!) ...από τους κορυφαίους βυζαντινολόγους στον κόσμο που λένε ακριβώς τα αντίθετα, δηλαδή για τον σπουδαίο ρόλο της Εκκλησίας στην Τουρκοκρατία, χωρίς τον οποίο δεν θα υπήρχε σήμερα Ελλάδα.Μόνο τον βίο της Αγίας Φιλοθέης να διαβάσει κάποιος, συγκλονίζεται.Πατριάρχες πχ ο Ιερεμίας, μοναχοί πχ Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός, λόγιοι, μάρτυρες...Η εμπάθεια του νεογενίτσαρου και το μίσος του για την Εκκλησία είναι τέτοιο, που δεν κρατιέται και σχολίασε σε άσχετο θέμα (δουλεμπόριο) όπου δε βλέπει ότι ξεγυμνώνεται όλος ο ευρωπαϊκός δήθεν πολιτισμός γιατί όλα αυτά τα αίσχη και η εκμετάλλευση των μαύρων ανθρώπων γίνονταν μετά την υποτιθέμενη Αναγέννηση, τον υποτιθέμενο Διαφωτισμό, τον υποτιθέμενο ευρωπαϊκό ουμανισμό και ως πρελούδιο των σφαγών του 20ου αιώνα από Ευρωπαίους διαφωτισμένους, με τις γενοκτονίες των Ινδιάνων, των Αφρικανών, των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Εβραίων κά. Όχι πως δεν υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις ανάξιων πατριαρχών, αλλά όταν βλέπεις το δέντρο μεγαλύτερο από το δάσος και μεγαλύτερο από τις ζούγκλες αλλού,τότε σίγουρα έχεις εγκεφαλικό πρόβλημα και λειτουργείς σαν σημερινός γενίτσαρος ενάντια στα θεμέλια της χώρας μας Ελλάδας.

 3. avatar 667 για “ιερούς” συνεργάτες των Τούρκων.

  2ον
  Ο ρόλος της εκκλησίας ήταν ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΣ απέναντι στην Ελλάδα, ένας ρόλος για τον όποιο αμείφτηκε πλουσιοπάροχα από τους σουλτάνους κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, από όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος της \"ιδιοκτησίας\" = κατοχής, Ιερής Ελληνικής γης... Είναι ιστορικά αποδεδειγμένος ο προδοτικός ρόλος του πατριαρχείου στην πτώση της Κωνσταντινούπολης, με καταγεγραμμένη από αυτόπτες μάρτυρες σε χρονικογράφους της εποχής, της μυστικής συνάντησης καλόγερων με απεσταλμένους του σουλτάνου σε μικρό νησάκι στο μέσον του Βοσπόρου, την νύχτα πριν την πτώση της Πόλης (πως να βρέθηκε άραγε \"ξεχασμένη\" ανοιχτή η Κερκόπορτα...)...

  1. avatar Xaxaxaxa xaxaxaxa!

   Και πως πρόλαβαν βρε @@@ να ξέρουν ποιοι φυλάνε,να μιλήσουν και να οργανώσουν από το νησάκι στη θάλασσα σε μια νύχτα ολόκληρο σχέδιο εκκένωσης ολόκληρης πτέρυγας; Με email και skype? Για ηλίθιους μας περνάς? Τόσο αθεϊστικό σανό έχεις χαπακιάσει, που σου ξεφεύγει από το στόμα.

  2. avatar Χαχαχαχα χαχαχαχαχα!

   Το \"πάντοτε\" μου άρεσε! Πολύ... ιδεολογικό μου ακούγεται! Κατευθείαν βγαλμένο από τη θεωρία, ε;.....Ρίξε και ένα αόριστο και ανώνυμο \"χρονικογράφους της εποχής\" και ...τεκμηριώθηκε(!)...παραμυθιακά...(το μεροκάματο να βγαίνει, ε;).....

 4. avatar Lxί – Ενεργητικός

  Δουλεία δεν αφορά μόνο τους Αφρικανους όπως και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δεν αφορά μόνο τους Εβραίους ως θύματα του. Έλεος με την στενό μυαλη προπαγάνδα. Εμείς 409 χρόνια ειμασταν σκλάβοι των Τούρκων και από εκκατομυρια ίσα που επιβιώσαμε....

 5. avatar 667

  Εμείς 409 χρόνια ειμασταν σκλάβοι των Τούρκων..και των συνεργατών τους χριστιανών ρασοφόρων.
  Ειναι γνωστός\" ο ανθελληνικός ρόλος της Εκκλησίας επί Τουρκοκρατίας\".
  Ψάξε στο Google.

  1. avatar Μπουρδολόγε,

   Αν δεν ήταν η Εκκλησία με το έργο της και την αντίσταση των νεομαρτύρων,τώρα θα ήσουνα ακούσιο χανουμάκι ή γενιτσαράκι των Τούρκων.Άσχετα αν τώρα κατάντησες εκούσιο γενιτσαράκι των αθέων ανθελλήνων.Παπαρηγόπουλος, Ράνσιμαν, de Romilly, Αρβελέρ ούτε που θα σε έφτυναν γιαυτές τις μπούρδες που λες.

   1. avatar ποιός είπε

    ότι οι σπουδαγμένοι είναι και οι ανόητοι; Φαίνεται από τα γραφόμενά τους. Δεν καταλαβαίνουν τι διάβασαν αλλά θυμούνται αυτούς που τα έγραψαν.

   2. avatar 667 για “ιερούς” συνεργάτες των Τούρκων.

    Ενα μεγάλο κομμάτι Ελληνικής γης, περιήλθε στα χέρια της εκκλησίας απευθείας με τα σουλτανικά φιρμάνια... το άλλο κομμάτι όμως το άρπαξε η εκκλησία από τους ιδιοκτήτες του με δόλο, εκμεταλλευόμενη ακριβώς αυτό το προνόμιο, του δικαιώματος κατοχής γης... τι γινόταν λοιπόν???... όσοι μικροϊδιοκτήτες γης κινδύνευαν να την χάσουν, τότε την έδιναν στα μοναστήρια για να την σώσουν. (την \"έγραφαν\" που λέμε )... και βέβαια κατέλεγαν κολίγοι στα μοναστήρια και η γη τους έκανε φτερά, με καθόλα \"νόμιμες\" διαδικασίες...

    1. avatar Xaxaxaxaxaxa!

     Πω,πω αρπακτικά ήταν οι παπάδες στην τουρκοκρατία ρε παιδί μου...τι μαζόχας ήταν ο Έλληνας να δίνει την περιουσία του για βραβείο σε αυτούς που τον καταπίεζαν και του την άρπαζαν κι όχι στους καλούς Τούρκους και Βενετούς κατακτητές! Σχιζοφρένεια! Κι εκείνα τα συνθήματα του αγώνα...ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κι εκείνα τα Συντάγματα που επικαλούνταν την Αγία Τριάδα.....Ή επομένως όλος ο ελληνικός λαός ήταν
     παρανοϊκός ή εσύ παρανοϊκά ιδεοληπτικός, με την αντίφαση και των ίδιων των
     λόγων σου... Μάλλον να πας να σε κοιτάξει κανένας γιατρός....

    2. avatar Xaxaxaxaxaxa!

     Το άλλο με τον \"συνωστισμό\" το ξέρεις ή δεν θέλεις να το πεις; Το άλλο με τον \"σφαγέα\" Μ.Αλέξανδρο; Το άλλο με τον Στάλιν που τον λέγαν \"πατερούλη\" από την πολλή τρυφερότητα του στους υπηκόους του κομματικούς και θρησκευόμενους;..Για γέλια είσαι 667....Από το πλυντήριο της Ρεπούση βγήκες; άπλυτος από ιστορία...xaxaxaxa!

    3. avatar Αυτιστικό και αγράμματο τρολ,

     Τέτοιες ιδεοληψίες είχαν όλοι οι άθεοι του 20ου αιώνα και με τέτοια ακριβώς σταλινικά παραμύθια μεγάλωσαν τρεις γενιές, μέχρι που οι λαοί έκαναν τους εμετό. Και ξαναχτίσουν χιλιάδες εκκλησιές πιο λαμπρές.Κρίμα εσύ στον 21ο αιώνα να γλείφεις πάλι τέτοιες μπούρδες. Σε λυπάμαι....

 6. avatar gkagkarin.blogspot.com

  ...Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση εργασίας, πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να χαρακτηριστούν ως σύγχρονοι δούλοι, ενώ ακόμα πιο ζοφερή είναι η εικόνα για τα παιδιά, καθώς 150 εκ. δηλαδή 1 στους 10 ανήλικους είναι εξαναγκασμένα να εργάζονται για να επιβιώσουν.

  Από τα 24,9 εκατομμύρια όσων ανθρώπων υφίστανται καταναγκαστική εργασία, τα 16 εκ. εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, οικοδόμοι ή γεωργοί, 4,8 άνθρωποι κυρίως γυναίκες και παιδιά (κατά 99%) είναι σκλάβοι του σεξ, ενώ 4 εκ. άνθρωποι υφίστανται καταναγκαστική εργασία από τις αρχές της χώρας τους....

 7. avatar Να ξυπνάμε σιγά σιγά

  Δουλεία δεν αφορά μόνο τους Αφρικανους όπως και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δεν αφορά μόνο τους Εβραίους ως θύματα του. Έλεος με την στενό μυαλη προπαγάνδα. Εμείς 409 χρόνια ειμασταν σκλάβοι των Τούρκων και από εκκατομυρια ίσα που επιβιώσαμε.

  1. avatar τι λες ρε τσολια

   Εδω μιλαμε για κανονικη βιομηχανια σκλαβοποιησης που δημιουργησαν οι \"πολιτισμενοι\" Ευρωπαιοι και θυματα ηταν οι αφρικανοι.
   Τους επαιρναν και τους πηγαιναν στην Αμερικη. Ουτε οι μισοι δεν ζουσαν στα καραβια.
   Τι σχεση εχουν αυτα με την τουρκοκρατια? πανι[..]

   1. avatar Μάθε ζώων γράμματα

    Ρε κατά εκατοντάδες χιλιάδες σκλαβωνονταν και πουλώνταν σε συνθήκες χιλιάδες φορές χειρότερες των Αφρικανών οι Έλληνες από τους Τούρκους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει