Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας ζήτημα την εφαρμογή της συμφωνίας με το Κόσοβο, στη συνεδρίαση της Βουλής στο Βελιγράδι, όπου συζητείται το θέμα υπό το βάρος μεγάλης διαδήλωσης έξω από το κτίριο.

«Είναι ζήτημα επιβίωσης ή αφανισμού, όχι μόνο για το βόρειο Κόσοβο, αλλά για ολόκληρη τη Σερβία. Η επιλογή είναι αν θέλουμε να δούμε τη Σερβία στα συσσίτια να ασφυκτιά από τα δάκρυα ή τη θέλουμε ευημερούσα και ισχυρή», επεσήμανε εξηγώντας τους λόγους που αποδέχθηκε τη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι, με βαριά την καρδιά έλαβε αυτή την απόφαση αλλά, όπως είπε, «κάποιος έπρεπε να τη λάβει».

Απαντώντας στις επικρίσεις και τις κατηγορίες για προδοσία τους έθνους, που δέχεται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ντάσιτς τόνισε ότι «είναι καιρός να καθιερωθεί μία νέα πολιτική πρακτική που θα υπερασπίζεται με τη λογική τα εθνικά συμφέροντα και όχι όπως μέχρι σήμερα να δοξάζονται, στο τέλος, οι εθνικές ήττες».

Από τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων φαίνεται ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία με το Κόσοβο όλα τα κόμματα, εκτός από το Δημοκρατικό, του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά σήμερα το βράδυ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.