Ο εκπρόσωπος των Κροατών στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς αντέδρασε θετικά στη συνέντευξη του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Βοσνίας, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε «γονατιστός συγγνώμη» για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του σερβικού λαού.

«Τέτοιες δηλώσεις μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και στη βελτίωση των σχέσεων Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και Σερβίας», τόνισε ο κ. Κόμσιτς, σε γραπτή δήλωσή του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει θετικά στη βελτίωση των σχέσεων και σε ολόκληρη την περιοχή.

Σε αντίθεση με τον κ. Κόμσιτς, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ ήταν άκρως επιφυλακτικός στα σχόλιά του για τις δηλώσεις του κ. Νίκολιτς.

«Είμαι σίγουρος ότι κάθε πολίτης της Σερβικής Δημοκρατίας θα λάβει θέση για όσα ειπώθηκαν, αλλά θα ήταν άσχημο να ανοίξει μία δημόσια πολεμική», δήλωσε ο κ. Ντόντικ σε τοπικά ΜΜΕ στην Μπάνια Λούκα.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας επιτέθηκε στη δημοσιογράφο που έθετε τα ερωτήματα στον πρόεδρο της Σερβίας και στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Βοσνίας BHT 1 που μετέδωσε τη συνέντευξη με τον κ. Νίκολιτς.

«Η Σερβική Δημοκρατία, για μία ακόμη φορά διαπίστωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί ο BHT 1 είναι αποκλειστικά υπέρ των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, αποκλειστικά για να προπαγανδίζει την εκδοχή της μουσουλμανικής αλήθειας για τον πόλεμο και ότι συνεχώς είναι κατά της Σερβικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Ντόντικ.

«Γονατίζω και ζητώ συγχώρεση για τη Σερβία», για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νίκολιτς, ο οποίος σημείωσε ότι πολλές δηλώσεις του στο παρελθόν παρευρμηνεύθηκαν.

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, όταν ήδη έχουν συναντηθεί σε πολυμερείς διασκέψεις στο εξωτερικό.