Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη «εύθραυστη» συμπέραναν σήμερα στη σύνοδό τους στον Καναδά οι ηγέτες της G8 ότι και επεσήμαναν ότι η κρίση έχει θέσει σε κίνδυνο ορισμένους στόχους ανάπτυξης της Χιλιετίας, σύμφωνα με σχέδιο της τελικής ανακοίνωσής τους που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ετήσια σύνοδός μας πραγματοποιείται τη στιγμή που ο κόσμος ζει μια εύθραυστη απαρχή της ανάκαμψης, αφού υπέστη την πιο σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και γενιές», σημειώνουν στο σχέδιο της ανακοίνωσής τους οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ πιο βιομηχανικών χωρών που συναντώνται στο Χάντσβιλ του Καναδά.

«Όσον αφορά την ανάπτυξη, μια δεκαετία συγκεκριμένων δεσμεύσεων και κοινών προσπαθειών με τους εταίρους μας επέτρεψε να προοδεύσουμε σημαντικά στο δρόμο για τους Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη (OMD)», διαπιστώνουν.

«Όμως οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως και οι αναπτυσσόμενες θα πρέπει να κάνουν κι άλλα, στην πραγματικότητα η κρίση έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο για ορισμένους στόχους για το 2015», προσθέτουν και καταλήγουν στο: «Χρειάζονται νέες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές».

Εκτός από τη μείωση της ακραίας φτώχειας κατά το ήμισυ στον κόσμο έως το 2015, οι Στόχοι της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη, οι οποίοι ορίστηκαν το 2000, προβλέπουν την εγγύηση της στοιχειώδους εκπαίδευσης για όλους, την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και την αυτονόμηση των γυναικών, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τη βελτίωση της υγείας των μητέρων, την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας σύμπραξης για την ανάπτυξη.