Η Europol χαρακτηρίζει το Μαυροβούνιο ως μία από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» σε πρόσφατη έκθεσή της, σημειώνοντας πως η χώρα έχει πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα καθώς τα παρανόμως αποκτηθέντα χρήματα διοχετεύονται σε νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες και στον τομέα της εργασίας.

«Εξακολουθούμε να εξετάζουμε τι δεσμούς έχει το κεφάλαιο που έχει αποκτηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο με την εθνική ηγεσία και πρακτικές διαφθοράς» τονίζει η Europol, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Dnevne Novine» της Ποντγκόριτσας.

Σημειώνεται δε ότι στο «μικροσκόπιο» έχουν τεθεί ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες, η δράση των οποίων έχει κινήσει τις υποψίες των ευρωπαϊκών αρχών εδώ και χρόνια.

«Το Μαυροβούνιο υπήρξε πάντα ένας πολύ ενδιαφέρον προορισμός για τους ρώσους μεγιστάνες, που μπορούσαν να δουλέψουν εκεί, κυρίως ασχολούμενοι με ξέπλυμα μαύρου χρήματος» φέρεται να αναφέρεται σε έγγραφο της Europol, που επικαλείται η εφημερίδα.

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι το Μαυροβούνιο βρίσκεται στο σταυροδρόμι της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «βαλκανικής οδού» των παράνομων ουσιών.