Τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Απριλίου 2013, την ώρα που τα φορτηγά του Τύπου διένειμαν την καθημερινή έκδοση της New York Post, οι ρεπόρτερ της εφημερίδας βρίσκονταν ήδη έξω από το σπίτι του δημοτικού συμβούλου της Νέας Υόρκης Dan Halloran στο Κουίνς, την κατάλληλη ακριβώς στιγμή για να παρακολουθήσουν την έφοδο της αστυνομίας, «με τους αστυνομικούς να καταφτάνουν με τέσσερα συμβατικά αυτοκίνητα και να διασκορπίζονται για να καλύψουν την μπροστινή και πισινή είσοδο του σπιτιού, πριν ορμήσουν στην οικία του δημοτικού συμβούλου», όπως αποκάλυπτε ήδη η εφημερίδα!

«Ο σκύλος του Halloran ακουγόταν χαρακτηριστικά να γαβγίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου», ενημέρωνε η αναφορά που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στις 5:59 εκείνου του πρωινού.

Ο Halloran, όπως ήξεραν ήδη οι δημοσιογράφοι, επρόκειτο να συλληφθεί για τη φερόμενη εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροδοκίας για τις δημαρχιακές εκλογές του 2013, προς όφελος του γερουσιαστή της πολιτείας Malcolm Smith, ο οποίος και συνελήφθη αμέσως μετά. Το περιστατικό είχε ήδη αποτυπωθεί στο εξώφυλλο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας, σηματοδοτημένο μάλιστα ως «αποκλειστικό»!

Η καυτή είδηση ανέβηκε στην ιστοσελίδα της Post μόνο αφότου οι αστυνομικοί κατέφτασαν στην οικία του Halloran, κάπου στις 6:00 τα ξημερώματα (5:59 σύμφωνα με το site της εφημερίδας). Η έντυπη έκδοση της Post κυκλοφορεί συνήθως μετά τις 6:30 το πρωί, μισή ώρα δηλαδή μετά την επιδρομή της αστυνομίας στην οικία του δημοτικού συμβούλου.

Ρεπόρτερ της εφημερίδας ρώτησε μάλιστα τον Halloran επιτόπου για τη σύλληψή του: «Δεν έχω ιδέα», αποκρίθηκε ο πολιτικός μέσα στις χειροπέδες του, όταν ρωτήθηκε για τον λόγο της σύλληψής του. «Είμαι σίγουρος ότι η αλήθεια θα λάμψει μόλις έχω τη δυνατότητα να μάθω τι στο καλό συμβαίνει», σημείωνε με νόημα ο δημοτικός σύμβουλος.

Στην ανταγωνιστική New York Times μάλιστα, μόνο η ηλεκτρονική έκδοση φιλοξενούσε την είδηση. Δεν είναι ακόμα σαφές αν οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι της Times κατάφεραν να φτάσουν στην ιστοσελίδα στο μισάωρο που μεσολάβησε από την είδηση μέχρι την ανάρτησή της ή αν, αντιθέτως, γνώριζαν για την επικείμενη σύλληψη όπως οι συνάδελφοί τους της Post.

Ο υπεύθυνος Τύπου του Halloran, Kevin Ryan, δήλωσε ότι κανείς τους δεν είχε ιδέα για το γεγονός ότι ο Halloran ήταν στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς πληροφορήθηκε την είδηση από τον Τύπο.

Όσο για το νεοϋρκέζικο παράρτημα του FBI, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το πώς διέρρευσε η είδηση για την έρευνα και την επικείμενη σύλληψη του πολιτικού στη New York Post, την ίδια στιγμή που η εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας περιορίστηκε να ισχυριστεί ότι «απεχθανόμαστε τις διαρροές και δεν έχουμε ιδέα πώς διέρρευσε το θέμα στις εφημερίδες».

Το θέμα με τη διαρροή ειδήσεων για συλλήψεις διακεκριμένων πολιτών της Νέας Υόρκης έλκει την καταγωγή του από τα πεπραγμένα του πρώην δημάρχου Ρούντολφ Τζουλιάνι στη δεκαετία του ’80. Το γραφείο του ήταν γνωστό για τις στενές του σχέσεις με τον τοπικό Τύπο, μέσω των οποίων ήταν σε θέση να οργανώνει θεαματικότατες συλλήψεις που αναμεταδίδονταν ζωντανά από την τηλεόραση τη στιγμή ακριβώς που συνέβαιναν, με αποκαλυπτικές φωτογραφίες τραπεζιτών και επιχειρηματιών να φιγουράρουν στα εξώφυλλα των εφημερίδων της επόμενης μέρας, καθώς οι δημοσιογράφοι ήξεραν για τις συλλήψεις και οι φωτογράφοι καραδοκούσαν για στιγμιότυπά τους να σέρνονται με χειροπέδες έξω από τα σπίτια τους!

Την ώρα που δεν είναι ακόμα σαφές πώς διέρρευσαν οι βαρύγδουπες συλλήψεις του Dan Halloran και του γερουσιαστή Malcolm Smith στη New York Post, η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Preet Bharara φωτογραφίζεται ωστόσο ως πέτρα του σκανδάλου, καθώς έχει ήδη δεχτεί δριμεία κριτική για αποκάλυψη στον Τύπο συλλήψεων που επρόκειτο να συμβούν. Όσο για την εφημερίδα, επικαλείται αόριστα «πηγές» -χωρίς χαρακτηριστικά επίθετα-, με τις πληροφορίες ωστόσο της Post να παραείναι σαφείς και λεπτομερείς για να περάσουν στα «ψιλά»…