Πούτιν: Έχουμε τον πρώτο τεχνολογικό πόλεμο της ψηφιακής εποχής

«Οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν καν στόχο να αμφισβητήσουν την κινεζική εταιρία, αλλά να την βγάλουν έξω από την παγκόσμια αγορά»


ΚΟΣΜΟΣ
19:12
07/06/2019
Πούτιν: Έχουμε τον πρώτο τεχνολογικό πόλεμο της ψηφιακής εποχής
loading

Ως τον «πρώτο τεχνολογικό πόλεμο της νέας ψηφιακής εποχής», χαρακτήρισε την αντίδραση των ΗΠΑ στις δραστηριότητες της Huawei ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν καν στόχο να αμφισβητήσουν την κινεζική εταιρία, αλλά να την βγάλουν έξω από την παγκόσμια αγορά», υποστήριξε ο Πούτιν μπροστά σε χιλιάδες μετέχοντες από 75 χώρες στο Φόρουμ, έχοντας δίπλα του τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπνινγκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε, επίσης, ότι «οι προσπάθειες να μονοπωληθεί το νέο τεχνολογικό κύμα και να περιοριστεί η πρόσβαση στο προϊόν του, συνιστά την κύρια πηγή παγκόσμιας αποσταθεροποίησης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και της πολιτικής, διατυπώνοντας ιδέες για τη βελτιστοποίηση του συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης και την προσέγγιση του με τις αρχές της δικαιοσύνης, του αμοιβαίου σεβασμού και της συνεκτίμησης των απόψεων όλων των πλευρών.

Από την πλευρά του, ο ομόλογός του της Κίνας τόνισε ότι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα είναι οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές κρίσεις και σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης της δικό-ρωσικής συνεργασίας.

Έπεσαν οι υπογραφές για συμφωνίες

Στη σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης μετείχαν εκτός των Πούτιν και Σι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεβ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινίν, καθώς και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με τους συμμετέχοντες στο 2ο Ρωσικό-Κινεζικό Φόρουμ Ενέργειας, μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη 50 ρωσικών και περίπου 60 κινεζικών εταιρειών.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας. Το 2018, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 24,5% και έφτασαν στα 108 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία κατέχει ηγετική θέση στην προμήθεια αργού πετρελαίου στην Κίνα. Οι δύο χώρες αναπτύσσουν επίσης πολύπλευρη συνεργασία στον τομέα της  πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σι στη Ρωσία, υπογράφηκαν συμφωνίες ρωσικών και κινεζικών εταιρειών. Ειδικότερα, η Rosatom θα κατασκευάσει δύο μονάδες για τον πυρηνικό σταθμό του Σουζαπού στην επαρχία Λιαονίνγκ της Κινεζικής Εταιρείας Πυρηνικής Βιομηχανίας. Το κόστος της σύμβασης υπολογίστηκε σε 1,7 δισ. δολάρια.

Επίσης, έπεσαν υπογραφές για συμφωνίες ανάμεσα στον ρωσικό φορέα τηλεπικοινωνιών Megafon και τον κινεζικό όμιλο Alibaba για το διαδίκτυο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρονικού εμπορίου στη Ρωσία. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια συμφωνία ύψους τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων.

Παρουσία των δύο ηγετών, υπογράφτηκε και συμφωνία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G από την κινεζική εταιρεία Huawei και τη ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MTS. Η έναρξη των δικτύων πέμπτης γενιάς έχει προγραμματιστεί για το 2019-2020.

«Έχουμε δημιουργήσει στενές επαφές εργασίας με τον πρόεδρο Πούτιν και βαθιά προσωπική φιλία, καθώς τα τελευταία έξι χρόνια συναντηθήκαμε σχεδόν τριάντα φορές», τόνισε ο Σι Τζινπινγκ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: « Η Ρωσία δεν είναι ξένη χώρα για μένα και ο πρόεδρος Πούτιν είναι ο στενότερος φίλος και καλός συνάδελφος».

Η Κίνα διαδραματίζει έναν αυξανόμενο ρόλο στη ρωσική οικονομία. Το 2018, οι ρωσικές εξαγωγές προς την Κίνα έφτασαν το 19%, ενώ οι κινεζικές προς τη Ρωσία παρέμειναν αμετάβλητες με μια αύξηση 2-3%.

Συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Γκουτέρες 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επίσης συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΟΗΕ, η κατάσταση στη Συρία, τη Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα και άλλα ζητήματα σχετικά με την παγκόσμια ατζέντα.

Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών συνέκρινε μάλιστα τη σημερινή ανακατανομή επιρροής στον κόσμο με την κατάσταση που επικράτησε στον αρχαίο ελληνικό κόσμο με την αντιπαράθεση Αθήνας και Σπάρτης που οδήγησε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει