Για έναν ξεχωριστό άνθρωπο και στενό φίλο της Ρωσίας κάνει λόγο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

«Ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός και δυνατός, που κοιτούσε στο μέλλον και που ήταν πάντα εξαιρετικά απαιτητικός με τον εαυτό του», δήλωσε ο Πούτιν στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι ο ηγέτης της Βενεζουέλας ήταν «στενός φίλος της Ρωσίας», ο οποίος επέτρεψε να τεθούν «γερές βάσεις για μια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας, να εδραιωθούν δυναμικές πολιτικές επαφές και να ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων ανθρωπιστικών και οικονομικών προγραμμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Ο Τσάβες, μεγάλος επικριτής των ΗΠΑ, είχε προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια τη Μόσχα και οι δύο χώρες είχαν υπογράψει αρκετές συμφωνίες κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των εξοπλιστικών συστημάτων από το 2005.  Στο τηλεγράφημά του ο Πούτιν ζητεί τη συνέχιση της πορείας αυτής «με την ενίσχυση και την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Βενεζουέλας».

Στην Τεχεράνη, ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αποχαιρέτησε σήμερα έναν υπερασπιστή των «επαναστατικών αξιών», «έναν μάρτυρα που υπηρέτησε το λαό του και προστάτευσε τις ανθρωπιστικές και επαναστατικές αξίες», όπως αναφέρει στη συλλυπητήρια επιστολή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

Αναφέροντας ότι ο Τσάβες πέθανε από «μια ύποπτη ασθένεια» ο Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο εκλιπών θα επιστρέψει, στο πλευρό του ενάρετου Χριστού και του τέλειου ανθρώπου», σε μία αναφορά στην πίστη των σιιτών για την επιστροφή του 12ου ιμάμη τους, του Μάχντι, που πέθανε το 7ο αιώνα και που σύμφωνα με τον σιιτισμό, θα επιστρέψει στη γη, μαζί με τον Χριστό, για να σώσουν τον κόσμο και να φέρουν την ειρήνη στον κόσμο.

Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική. Οι δύο χώρες που δεν κρύβουν τα αντι-αμερικανικά τους αισθήματα, ανέπτυξαν οικονομικές και πολιτικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Ο Αχμαντινεζάντ είχε χαιρετήσει την εκλογή του «αδελφού» του Τσάβες, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.