Το Βερολίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι βλάβες που έχουν παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες στα κυβερνητικά αεροσκάφη της Γερμανίας να οφείλονται είτε σε σαμποτάζ είτε σε κυβερνοεπίθεση, μεταδίδει η εφημερίδα «Rheinische Post» στην έκδοση του Σαββάτου.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, αν και η Lufthansa Technik, η οποία έχει αναλάβει την συντήρηση των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, η Καγκελάριος, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι, έχει εντοπίσει τεχνικούς λόγους οι οποίοι δικαιολογούν τις βλάβες, η συχνότητα εμφάνισής τους και οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβησαν έχουν εγείρει υποψίες στην γερμανική αεροπορική εταιρία, αλλά κυρίως στην Καγκελαρία και στα υπουργεία Εξωτερικών και ‘Αμυνας.

Τον Νοέμβριο του 2018, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το Airbus A340 «Κόνραντ Αντενάουερ» στο οποίο επέβαιναν η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ και ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με προορισμό το Μπουένος ‘Αιρες για την Σύνοδο Κορυφής της G-20 αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Κολωνία, καθώς λίγη ώρα μετά την απογείωσή του υπέστη βλάβη τόσο στο κύριο όσο και στο εφεδρικό σύστημα ασυρμάτου του.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος είχε ήδη τότε θέσει το ερώτημα του σαμποτάζ ή της κυβερνοεπίθεσης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επιβεβαίωση των υποψιών. Έκτοτε έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα περιστατικά σοβαρών βλαβών που έχουν καθηλώσει τα γερμανικά κυβερνητικά αεροσκάφη στο έδαφος, με το «θύμα» να είναι συχνότερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.