Έναν συνταξιούχο Βέλγο ζωγράφο συνέλαβε η βελγική αστυνομία, θεωρώντας πως πρόκειται για τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Ράτκο Μλάντιτς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη βοσνιακή πύλη ειδήσεων στο διαδίκτυο sarajevo-x.com, η αστυνομία του Βελγίου έλαβε πριν από μερικές μέρες ανώνυμη αναφορά ότι ο Μλάντιτς βρίσκεται σε αυτοκίνητο με γερμανικές πινακίδες, στην πόλη Σεντ Τροντ, κοντά στο Λίμπουργκ.

Οι βελγικές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επί μέρες παρακολουθούσαν τον ζωγράφο, ο οποίος μοιάζει με τον Μλάντιτς και μετά από προετοιμασίες και άδεια από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποφάσισαν να ενεργήσουν άμεσα.

Ο ύποπτος εντοπίστηκε στην πόλη Σεντ Τρόντ, αλλά μετά από πολύωρη ανάκριση διαπιστώθηκε ότι είναι Βέλγος, συνταξιούχος ζωγράφος.

«Συνεχώς με παρακολουθούσαν. Πρώτα κάποιοι πράκτορες με σταμάτησαν και ζήτησαν να τους δείξω τα προσωπικά μου έγγραφα. Τελικά με άφησαν και λίγο πιο πέρα, σε άλλο δρόμο πάλι με σταμάτησαν και ζήτησαν τα έγγραφά μου και στη συνέχεια με οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα», ανέφερε ο ζωγράφος Φρεντί Ντεγκρίφ. Δεν μου απάντησαν όταν τους ρωτούσα για ποιο λόγο οδηγούμαι στο αστυνομικό τμήμα, αργότερα έμαθα όταν οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι είμαι ο Μλάντιτς.

Ο ζωγράφος αφέθηκε ελεύθερος. Όπως ανέφερε, το 1978 ζούσε στην Κροατία και διατηρούσε σχέσεις με μία κοπέλα από τη Σερβία και πιθανότατα για το λόγο αυτό θεώρησαν ότι έχει κάποια σχέση με τον Μλάντιτς. «Όμως οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι δεν είμαι ο καταζητούμενος, μόλις άκουσαν την προφορά μου», τόνισε ο 67χρονος ζωγράφος.