Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα κατηγόρησε το Ιράν ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή κάνοντας λαθρεμπόριο αντιαεροπορικών όπλων με αποδέκτες παραστρατιωτικές οργανώσεις και ομάδες ανταρτών, γράφει η Wall Street Journal.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, Όταν ξεκινάτε και διασπείρετε τριγύρω αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS, αυτό είναι απειλή όχι μόνο για τα στρατιωτικά αεροσκάφη αλλά και για τα πολιτικά. Αυτό είναι κλιμάκωση» είπε ο Πανέτα σε συνέντευξη του στη εφημερίδα.

Οι MANPADS είναι ατομικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι, καθώς οι χειριστές, τους τοποθετούν στους ώμους και από εκεί μπορούν να στοχεύσουν τα αεροσκάφη. Οι δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την εξάπλωση αυτών των όπλων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους επιβάτες πολιτικών αλλά και τα στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Οι δυνάμεις της Υεμένης μόλις στις 23 Ιανουαρίου παρεμπόδισαν ένα πλοίο που μετέφερε παντός τύπου οπλισμό-συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων εδάφους-αέρος- με τις Ηνωμένες Πολιτείες να θεωρούν ότι ήταν οπλισμός από το Ιράν και προορίζονται για τους αντάρτες της Υεμένης.

Ο Πανέτα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για να αντιμετωπίσουν την ιρανική απειλή, και εξ αυτού διεξήχθη πολυεθνική άσκηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα να εντοπίζονται ιρανικά όπλα ειδικότερα το λαθρεμπόριο των MANPADS.

Ο Πανέτα ετοιμάζεται να παραιτηθεί από της θέση του υπουργού Άμυνας όπου θα τον διαδεχτεί ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Χέιγκελ.