Η τραγική για όλη την Ευρώπη στιγμή που ο Αδόλφος Χίτλερ ανέρχεται στο τιμόνι της Γερμανίας, ακριβώς πριν από 80 χρόνια, απεικονίζεται σε μια σειρά ανέκδοτων ντοκουμέντων που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Ήταν την 30ή Ιανουαρίου 1933 όταν ο άνθρωπος που θα αιματοκυλούσε την οικουμένη αναγορευόταν καγκελάριος της Γερμανίας, φέρνοντας τους Ναζί στην ηγεσία της χώρας. Η πρώτη πράξη του δράματος είχε μόλις διαδραματιστεί.

Οι φωτογραφίες είναι τμήμα της συλλογής της εταιρίας επικαίρων British Pathe, που βρέθηκε στην ορκωμοσία για να καταγράψει την ιστορική στιγμή.

Το υλικό έμελλε να αποδειχτεί προφητικό, συγκρίνοντας τον Αδόλφο Χίτλερ με τον περίφημο πολιτικό του 19ου αιώνα Otto von Bismarck.

Ο ναζιστής δικτάτορας περιβάλλεται από τα «πρωτοπαλίκαρά» του, όπως τον Hermann Göring, ο οποίος και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών για την Πρωσία.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Χίτλερ ορκίζεται κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τελετής στο γραφείο του πολιτικού Paul Von Hindenburg, έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που δεν είχαν αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Von Hindenburg δέχτηκε απρόθυμα να διορίσει τον Χίτλερ ως καγκελάριο, δεχόμενος τις φορτικές πιέσεις πολιτικών, βιομηχάνων και επιφανών επιχειρηματιών.

Ο Χίτλερ, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, θα μετασχημάτιζε τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στο Τρίτο Ράιχ, σε μια δικτατορία δηλαδή που βασίστηκε στην απολυταρχική και αυταρχική ιδεολογία των Ναζί…