Την έκτακτη βοήθεια 60,2 δισ. δολάρια ενέκρινε χθες το Αμερικανικό Κογκρέσο για την ανοικοδόμηση των παράκτιων περιοχών των ΗΠΑ που επλήγησαν από τον κυκλώνα Σάντι στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Γερουσία ενέκρινε με 62 ψήφους υπέρ και 36 κατά το κείμενο, που είχε ήδη ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, για χορήγηση βοήθειας ύψους 50,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (38 δισεκατομμυρίων ευρώ). Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το Κογκρέσο είχε εγκρίνει βοήθεια ύψους 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κυβερνήτες των τριών πολιτειών που επλήγησαν περισσότερο (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσι και Κονέκτικατ) εξέφρασαν την ικανοποίησή του για το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, για το οποίο χρειάστηκαν τρεις μήνες έντονων συζητήσεων και διαφωνιών στο Κογκρέσο.

Η βοήθεια προς τους πληγέντες από τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005 εγκρίθηκε μέσα σε δέκα ημέρες. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν στις 29 Οκτωβρίου όταν ο κυκλώνας Σάντι έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.

Τα χρήματα, που καλύπτουν μια περίοδο δέκα χρόνων, θα διατεθούν για τους πληγέντες και για τις επιχειρήσεις που σταμάτησαν να λειτουργούν, επίσης για την αποκατάσταση των υποδομών (σήραγγες, γέφυρες, δρόμοι), αλλά και για την προστασία από πιθανές φυσικές καταστροφές στο μέλλον.