Με «φυσικά αντίμετρα» απείλησε σήμερα τη Σεούλ η Βόρεια Κορέα αν συμφωνήσει με τις νέες κυρώσεις εναντίον της που ψηφίστηκαν αυτήν την εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αν οι προδότες του καθεστώτος ανδρείκελου της Νότιας Κορέας συμμετάσχουν άμεσα στις λεγόμενες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών θα ληφθούν σοβαρά φυσικά αντίμετρα», ανακοίνωσε η βορειοκορεατική Επιτροπή Επανένωσης.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρόθεσή της να προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή, σε ημερομηνία που δεν διευκρίνισε. «Αυτές οι κυρώσεις σημαίνουν κήρυξη πολέμου εναντίον μας», επισήμανε η επιτροπή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει στην απόφασή του ότι «θα λάβει αποφασιστικά μέτρα» σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σε νέα, την τρίτη, πυρηνική δοκιμή.

Η Κίνα κάλεσε χθες όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν πράξεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση στην περιοχή.

Σήμερα, η κινεζική εφημερίδα «Global Times» στο κύριο άρθρο της επισημαίνει πως το Πεκίνο δεν θα διστάσει να μειώσει την βοήθειά του προς την Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή. Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η Κίνα βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με την κατάσταση στη κορεατική χερσόνησο.

«Φαίνεται πως η Βόρεια Κορέα δεν εκτιμά τις προσπάθειες της Κίνας. Επικρίνει την Κίνα χωρίς να εξηγεί τους λόγους», συνεχίζει η αγγλόφωνη εφημερίδα σε μια σπάνια προειδοποίηση προς την γείτονα και σύμμαχό της Κίνας.

«Ας αφήσουμε λοιπόν την Βόρεια Κορέα στο θυμό της», τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει πως η Κίνα θα περιορίσει τις προσπάθειές της για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στην χερσόνησο, διότι η κατάσταση «απομακρύνεται από τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης και δεν υπάρχουν πλέον τα μέσα για την αναζήτηση διπλωματικής ισορροπίας ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ, την Σεούλ, το Τόκιο και την Ουάσινγκτον».