Γερμανικές αποζημιώσεις: Το μελανό σημείο της ιστορίας της Γερμανίας

«Ο ελληνικός λαός δικαιούται περισσότερα από ένα απόλυτο "όχι"»


ΚΟΣΜΟΣ
9:20
19/04/2019
Γερμανικές αποζημιώσεις: Το μελανό σημείο της ιστορίας της Γερμανίας
3
loading

Για τα «φρικτά εγκλήματα» που διέπραξαν στην Ελλάδα οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως γράφει ο Μίχαελ Λέμαν, ανταποκριτής του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD στην Αθήνα, στην ιστοσελίδα του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου Deutschlandfunk (DLF), σημειώνοντας πως πολλοί Γερμανοί δεν ήξεραν γι' αυτά επί δεκαετίες. Ο ελληνικός λαός δικαιούται περισσότερα από ένα απόλυτο «όχι» της γερμανικής κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις, προσθέτει.

Στη δεκαετία του 1980, διάβασα και άκουσα για πρώτη φορά λεπτομερώς για τις αποτρόπαιες πράξεις των Γερμανών στρατιωτών της Βέρμαχτ στην Ελλάδα. Υπήρχαν δύο σελίδες σε έναν γερμανικό ταξιδιωτικό οδηγό και ο παραθεριστής της Ελλάδας διαφωτιζόταν με λίγα λόγια και χωρίς πάρα πολλές λεπτομέρειες. Αυτά γράφει ο Λέμαν στο κείμενό του, αποσπάσματα του οποίου αναδημοσιεύει το ΑΜΠΕ.

Και όπως συνέβη με μένα, πολλοί Γερμανοί, οι οποίοι πράγματι έμαθαν ως μαθητές πολλά για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, για τη δίωξη των Εβραίων και την εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου,  εμείς τα παιδιά της δεκαετίας του '60 και του '70 δεν μάθαμε τίποτα ή σχεδόν τίποτα για τα εγκλήματα στην Ελλάδα. Περίπου 330.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από την πείνα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Αρπάζοντας και δολοφονώντας προέλαυναν οι στρατιώτες της Βέρμαχτ και τα  SS σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα ή εισέβαλαν κατά χιλιάδες σε λίγες μόνο ώρες στην Κρήτη. Οι Γερμανοί στρατιώτες όχι μόνο κατέστρεψαν πολλές ζωές, τρόφιμα και υποδομές στην Ελλάδα - κατέστρεψαν τη φήμη ολόκληρης της χώρας. Η Γερμανία έγινε η χώρα των εχθρών.

«Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλά καλά έχουν συμβεί. Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικοί εταίροι στην Ευρώπη, καθώς και σημαντικοί εμπορικοί εταίροι. Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες. Υπάρχει η γερμανο-ελληνική φιλία, υπάρχουν μικτά γερμανο-ελληνικά ζευγάρια και οικογένειες. Μόνο αυτό το μελανό σημείο φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει στη γερμανική πλευρά για πολλούς. Αυτό που συνέβη κάτω από τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει γίνει συνειδητό σε πολλούς Γερμανούς. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε η αυστηρή απόρριψη της γερμανικής κυβέρνησης να ασχοληθούμε με το θέμα των αποζημιώσεων» γράφει ο Λέμαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Υπάρχουν πολλοί νομικοί οι οποίοι θεωρούν, όπως και η γερμανική  κυβέρνηση,  ότι το ζήτημα έχει κλείσει οριστικά και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποζημιώσεις για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν όμως και λίγοι νομικοί, οι οποίοι αμφισβητούν ακριβώς αυτό. Συστήνουν ένθερμα να ληφθεί σοβαρά υπόψη η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου  και να διεξαχθούν νέες συνομιλίες, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση για έναν συμβιβασμό με τους Έλληνες εταίρους. Στο τέλος δεν θα δοθούν φυσικά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα από τη Γερμανία - αλλά κάτι περισσότερο από αυτό το αυστηρό «όχι» σε περαιτέρω συνομιλίες για τις επανορθώσεις το δικαιούται ιδίως ο ελληνικός λαός. «Αυτή η απαίτηση των Ελλήνων δεν παραγράφεται» καταλήγει ο Λέμαν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ψεκασμένος

  Στην Ελλάδα κάνανε φρικτά εγκλήματα που πρέπει να αποζημιωθούν μόνο οι Γερμανοι το 40? Οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι δεν ανοίξανε ούτε μύτη?
  Αλλά όταν μιλάμε για εγκλήματα λέμε για ναζί (με υπονοούμενα στην σημερινή πολιτική σκηνή), όταν μιλάμε για λεφτά λέμε για Γερμανούς (υπονοόντας την συνέχεια του κράτους τους).
  Τα εγκλήματα των Τούρκων κατά του ελληνισμού που είναι και πιό πρόσφατα (Κωνσταντινούπολη 1955, Κύπρος 1974) τα κάνουμε γαργάρα ....

 2. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η πρόταση απόφασης της K.O του ΚΚΕ για τις ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

  Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κατέθεσε το δικό της σχέδιο απόφασης, το οποίο έχει ως εξής:
  «74 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
  και ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας.

  74 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:

  -- Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα.

  -- Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, που αναγνωρίστηκαν από τη Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946).

  -- Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.

  -- Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/04/ko.html

 3. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Οποιος δεν θέλει να «ζυμώσει», δεκαετίες «κοσκινίζει»

  Η συζήτηση στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική της απροθυμίας των αστικών πολιτικών κομμάτων να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές, για τις οποίες μόνο το ΚΚΕ με συνέπεια και σταθερότητα παλεύει δεκαετίες τώρα, στο πλευρό των οργανώσεων των αντιστασιακών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων της, σηκώνει προεκλογικά κουρνιαχτό, δίχως να έχει την παραμικρή πρόθεση να προχωρήσει έμπρακτα σε διεκδίκηση όσων οφείλει η Γερμανία, των αποζημιώσεων και επανορθώσεων.
  ...
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/04/blog-post_920.html

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει