Ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται την Κυριακή, για την έναρξη της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την πρώτη τελετή ορκωμοσίας που θα γίνει στο Λευκό Οίκο και πριν από τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις και την ενώπιον εκατομμυρίων αμερικανών επίσημη ορκωμοσία του.

Ο πρόεδρος αναμένεται στις 11:55 ώρα Ουάσιγκτον (16:55 GMT) στο «μπλε δωμάτιο» σε ένα σχετικά περιορισμένο χώρο, όπου τελετουργικά, θα ορκιστεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο τελετές είναι αναγκαίες διότι σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, η θητεία του προέδρου τελειώνει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου και αυτομάτως πρέπει να ξεκινήσει η νέα.

Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί προηγουμένως το στρατιωτικό νεκροταφείο στο Άρλιγκτον, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα ορκιστεί στις 8:00 ώρα Ουάσιγκτον (1300 GMT), στην κατοικία του, βορειοδυτικά της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Όμως η πιο εντυπωσιακή τελετή και η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν από το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον, όπου ο Ομπάμα θα ορκιστεί σε ειδική εξέδρα μπροστά από το Καπιτώλιο. Δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να εξασφαλίσουν το κέντρο της πρωτεύουσας. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να είναι υψηλότερη από 5 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής πρώτης ορκωμοσίας του Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τον πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Φέτος, οι διοργανωτές αναμένουν περίπου το μισό ή το ένα τρίτο του αριθμού αυτού.