Απαγόρευσαν μέχρι νεοτέρας οι Ταλιμπάν τη δραστηριότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στα εδάφη που ελέγχουν, με εκπρόσωπό τους να κάνει λόγο για «ύποπτες» δραστηριότητές κατά τα διάρκεια εκστρατειών εμβολιασμού.

Ο ΠΟΥ, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, διεξάγει εκστρατεία εμβολιασμού με σκοπό την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στο Αφγανιστάν, μια από τις τελευταίες χώρες του κόσμου όπου η ασθένεια είναι ακόμη ενδημική.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι μάχες που εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν έχουν δημιουργήσει μια «περίπλοκη κατάσταση» και ότι ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων του ΠΟΥ και της ΔΕΕΣ, δρουν με «ανάρμοστο» τρόπο.

«Δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έκαναν στο Ισλαμικό Εμιράτο (έτσι αποκαλούν την παράλληλη κυβέρνησή τους οι Ταλιμπάν) και δρουν με ύποπτο τρόπο κατά τη διάρκεια των εκστρατειών εμβολιασμού» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι υπόλοιπες οργανώσεις αρωγής είναι ελεύθερες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, σημείωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών.

Η ΔΕΕΣ λέει πως προσπαθεί να αποκτήσει σχέσεις με όλα τα μέρη στη σύρραξη στο Αφγανιστάν, όπου επιχειρεί επί τριάντα και πλέον χρόνια. Εκπρόσωπος της οργάνωσης σημείωσε ότι η ΔΕΕΣ  προσπαθεί να λάβει διευκρινίσεις, πάντως παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τη δράση της στο Αφγανιστάν. Ανέφερε ότι αναστέλλει προσωρινά τη δράση της στη χώρα.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε μέχρι εδώ είναι ότι είδαμε την ανακοίνωση στον ιστότοπό τους και προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τους Ταλιμπάν» για το ζήτημα, είπε η εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι αυτό που απασχολεί τη ΔΕΕΣ είναι οι άμαχοι, οι οποίοι «συνεχίζουν να καταβάλλουν το πιο βαρύ τίμημα στις εχθροπραξίες, και υπάρχει σαφώς ανάγκη να τους προσφερθεί βοήθεια και να υπάρξει ανανέωση της δέσμευσης όλων των εμπόλεμων πλευρών ότι θα το επιτρέψουν».

Ένας εκπρόσωπός του ΠΟΥ στο Αφγανιστάν ανέφερε ότι «καταγράφηκε» η ανακοίνωση των Ταλιμπάν και ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ  προσπαθεί να καταλάβει πώς ακριβώς προέκυψε το πρόβλημα.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν ή πολεμούν για να κυριεύσουν σχεδόν το μισό Αφγανιστάν, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας – μολυσματικής ασθένειας την οποία προκαλεί ιός που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, πλήττει κυρίως παιδιά μικρής ηλικίας και μπορεί να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη και αναπηρία – έχει μειωθεί κατά 99% σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1988.

Αλλά το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Νιγηρία είναι οι τρεις χώρες όπου η ασθένεια συνεχίζει ως και σήμερα να είναι ενδημική, τονίζει ο ΠΟΥ.

Ειδικά στο Πακιστάν, οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής που συμμετέχουν σε εκστρατείες εμβολιασμού κατηγορούνται συχνά πως είναι κατάσκοποι των αρχών, αλλά και της CIA, που φέρεται να χρησιμοποίησε ως προκάλυψη μια τέτοια εκστρατεία στο πλαίσιο της επιχείρησής της για να εντοπίσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, άλλοτε επικεφαλής της Αλ Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο του 2011 σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

(φωτογραφία αρχείου)