Ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιός του φονευθέντα, μετά την ανατροπή του, ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, παρουσιάστηκε σήμερα για πρώτη φορά ενώπιον της λιβυκής δικαιοσύνης, προσαγόμενος στο ποινικό δικαστήριο του Ζέντεν, στα νότια της χώρας, με την κατηγορία της απόπειρας να έλθει σε παράνομη επικοινωνία με το εξωτερικό τον περασμένο Ιούνιο, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η εισαγγελία.

«Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης του Σάιφ αλ Ισλάμ πραγματοποιήθηκε σήμερα», επισήμανε ο εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα Τάχα Μπαράα, προσδιορίζοντας ότι ο κατηγορούμενος διώκεται για «συνεργία στην ανταλλαγή πληροφοριών και αποδοχής εγγράφων που εκ της φύσεώς τους βλάπτουν την εθνική ασφάλεια».

Η δίκη γίνεται χωρίς παρουσία δημοσιογράφων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η πρώτη αυτή δίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ από λιβυκό δικαστικό όργανο ερμηνεύεται ως ένα ισχυρό δείγμα πως η Λιβύη, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το ΔΠΔ όσον αφορά το δικαίωμα εκδίκασης του μόνου γιου του ανατραπέντος ηγέτη που κρατείται στη χώρα, είναι αποφασισμένη να τηρήσει την απόφασή της να τον δικάσει εκείνη.

Ο γιος του Καντάφι κατηγορείται πως στις 7 Ιουνίου 2012 αντάλλαξε πληροφορίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ομάδας του ΔΠΔ, στο Ζέντεν, όπου κρατείτο. Η ομάδα αυτή επρόκειτο να προλειάνει το έδαφος για την προετοιμασία της υπερασπιστικής του γραμμής είχε κρατηθεί στην Τρίπολη για περίπου έναν μήνα, με την κατηγορία της πρόκλησης βλάβης «στη συριακή εθνική ασφάλεια».

Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέας πρόσθεσε πως «η δίκη αναβλήθηκε για τις 2 Μαΐου 2013», αποδίδοντας την αναβολή «στην ανάγκη να ενημερωθεί η ομάδα του ΔΠΔ που είχε απελευθερωθεί ώστε να της επιτραπεί να παρίσταται» στην ακροαματική διαδικασία και στην υποχρέωση «να ορισθεί συνήγορος για τον Σάιφ αλ Ισλάμ στην υπόθεση αυτή».

Μια ομάδα στελεχών του ΔΠΔ είχε κρατηθεί από τις λιβυκές από την 7η Ιουνίου και για ένα μήνα αφού είχε κατηγορηθεί για ενέργειας εις βάρος «της εθνικής ασφάλειας» της χώρας.