Εννέα αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων επιθέσεων των Ταλιμπάν σε δύο σημεία ελέγχου στο εσωτερικό της πόλης Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι επιθέσεις άρχισαν νωρίς την Παρασκευή και οι ισλαμιστές αντάρτες κατόπιν έστησαν ενέδρα σε ομάδα αστυνομικών που έσπευσε να ενισχύσει τις δυνάμεις που δέχονταν επίθεση, σκοτώνοντας τον επικεφαλής της αστυνομίας σε αυτό το αστικό κέντρο, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Χαν Σιράτ, εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής του νόμου, διευκρινίζοντας ότι άλλοι έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Γάζνι, ο Αρίφ Νούρι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επίθεση στο εσωτερικό της πόλης των 300.000 κατοίκων, που είχε καταληφθεί για σύντομο χρονικό διάστημα από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2018, αναδεικνύει τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, ιδίως σε ευάλωτα σημεία ελέγχου.

Μέσω Twitter οι Ταλιμπάν, που συνηθίζουν να ανακοινώνουν διογκωμένους αριθμούς για τις απώλειες των εχθρών τους, υποστήριξαν πως σκότωσαν 12 «στρατιωτικούς».

Επίσης την Παρασκευή, στην επαρχία Ζαμπούλ (νότια), τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από ένα μέλος των Ταλιμπάν που είχε «παρεισφρήσει» και άνοιξε πυρ σε σημείο ελέγχου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη της, τον Γκιουλ Ισλάμ Σεγιάλ.

Οι επιθέσεις αυτές καταγράφηκαν την ώρα που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν μια συμφωνία ειρήνης, 17 χρόνια και πλέον μετά την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών.

Ο εκπρόσωπος της επαρχίας Γκάζνι ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι τέσσερις μαθητές σκοτώθηκαν όταν όλμος έπληξε το σχολείο τους, ενώ άλλοι 15 μαθητές και εκπαιδευτικοί τραυματίστηκαν, εν μέσω μιας μάχης.

«Οι Ταλιμπάν και οι αφγανικές δυνάμεις είχαν εμπλακεί σε μάχη στην περιοχή όταν έγινε το συμβάν», είπε ο Αρίφ Νούρι και πρόσθεσε ότι στάλθηκε στην περιοχή μια επιτροπή για να ερευνήσει από ποια πλευρά εβλήθη ο όλμος.

Φωτογραφία αρχείου