Ένας σημαντικός βουλευτής των Συντηρητικών στη Βρετανία παραιτήθηκε σήμερα από την τοπική οργάνωση του κόμματός του λόγω διαφωνιών με το Brexit, καθώς η απόφαση για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να διαφοροποιεί την κομματική προσήλωση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο Νικ Μπολς, 53 ετών, έχει ασκήσει κριτική στην απειλή της κυβέρνησης να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και έχει δεχθεί προειδοποιήσεις από την τοπική οργάνωση του κόμματός του ότι δεν θα είναι υποψήφιός της στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπολς είπε πως θα μπορούσε να παραμείνει ευθυγραμμισμένος με τους Συντηρητικούς στο Κοινοβούλιο αν του κάνουν μια αποδεκτή προσφορά, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε σε μια επιστολή προς την τοπική οργάνωση του κόμματος πως «δεν προτίθεται να κάνει αυτό που θα ήταν απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθεί μια ικανοποιητική λειτουργική σχέση με μια ομάδα ανθρώπων που οι αξίες και οι απόψεις τους βρίσκονται σε τόση δυσαρμονία με τις δικές μου».

«Λυπάμαι που οι σχέση μου μαζί σας πρέπει να τελειώσει με αυτό τον τρόπο. Όμως ένας πολιτικός χωρίς αρχές είναι ανάξιος.»

Το δημοψήφισμα για την ΕΕ που διεξήχθη το 2016 έχει διχάσει όχι μόνο τις βρετανικές πόλεις και τα χωριά αλλά και το Κοινοβούλιο καθώς οι ηγέτες τόσο των Συντηρητικών όσο και των Εργατικών αγωνίζονται να κρατήσουν ενωμένα τα κόμματά τους.

Τον περασμένο μήνα, έντεκα μέλη του Κοινοβουλίου από τα δύο μεγάλα κόμματα αποχώρησαν για να σχηματίσουν την Ανεξάρτητη Ομάδα, εκφράζοντας εν πολλοίς με αυτό τον τρόπο την απογοήτευσή τους για τους χειρισμούς του Brexit.

Αυτή την εβδομάδα, οι βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία διαζυγίου της Τερέζα Μέι με την ΕΕ για δεύτερη φορά – με 391 ψήφους έναντι 242.

Ο Μπολς υποστήριξε τη Μέι, αλλά κάλεσε την κυβέρνηση να εργαστεί από κοινού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ένα εναλλακτικό σχέδιο Brexit — το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια στενότερη σχέση με την ΕΕ από εκείνην που πολλοί Συντηρητικοί είναι έτοιμοι να δεχθούν.

Η Μέι εξακολουθεί να προσπαθεί να εξασφαλίσει υποστήριξη για το σχέδιό της το οποίο αναμένεται να τεθεί ενώπιον των βουλευτών για τρίτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα.