Υπέρ της εφαρμογής ενός νόμου που απαγορεύει τα όπλα στην Αμερική τάχθηκε χθες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς συνεχίζονται οι κηδείες των θυμάτων του ομαδικού φονικού στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Newtown του Κονέκτικατ.

Ο Ομπάμα «υποστηρίζει ενεργητικ»” τις προσπάθειες του Κονγκρέσου για την επαναφορά ενός νόμου προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέι Κάρνεϊ, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που προτίθεται να καταθέσει η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάιστάιν.

Ο Τζέι Κάρνεϊ πρόσθεσε επίσης ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει την κάλυψη του νομοθετικού κενού που επιτρέπει την αγορά όπλων από ιδιώτες πωλητές χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η τραγωδία επανέφερε στις ΗΠΑ τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης νομοθετικών μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Το πανίσχυρο αμερικανικό λόμπι των όπλων, η Εθνική Ενωση Οπλων (National Rifle Association, NRA), η οποία είχε τηρήσει στάση σιωπής μετά τη σφαγή στο Newtown, εξέφρασε χθες τη λύπη της μετά από τους «τρομερούς και παράλογους φόνους» και ανακοίνωσε ότι οργανώνει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.