Την ελπίδα ότι οι επιθεωρητές της θα καταφέρουν να έχουν πρόσβαση στη στρατιωτική βάση Παρσίν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους αυτή την εβδομάδα, στο Ιράν, εκφράζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Ελπίζουμε ότι το Ιράν θα μας επιτρέψει να επισκεφθούμε το Παρσίν και αν συμβεί αυτό θα χαιρετίσουμε την ευκαιρία και θα είμαστε έτοιμοι να πάμε», δήλωσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ, Χέρμαν Νέκερτς.

Η ΙΑΕΑ πιστεύει ότι το Ιράν έχει πραγματοποιήσει στις εγκαταστάσεις του Παρσίν πειράματα με συμβατικά εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποιούνται για πυρηνικά όπλα και από τις αρχές του χρόνου έχει ζητήσει να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση.

Το Ιράν, που επισήμως αρνείται ότι έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιου είδους δραστηριότητες στο Παρσίν, μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί την πρόσβαση στους επιθεωρητές της Υπηρεσίας.

Ο Νέκερτς θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην ΙΑΕΑ να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Ιράν, σε έγγραφα και σε ανθρώπους, ώστε να μπορέσει να καθορίσει με βεβαιότητα τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.