Υποψήφιους για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές μέσω διαδικτύου επιλέγει από προχθες και μέχρι την Πέμπτη, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο.

Οι υποψήφιοι είναι 1.400 και ανταποκρίνονται όλοι σε τρεις προϋποθέσεις: δεν πρέπει να έχουν ήδη αναλάβει πολιτικά καθήκοντα στο παρελθόν, απαιτείται να διαθέτουν «καθαρό» ποινικό μητρώο και να έχουν εγγραφεί στο κίνημα του Γκρίλο πριν από την 30ή Σεπτεμβρίου.

Οι εκλογείς, που πρέπει επίσης να είναι μέλη του κινήματος των Πέντε Αστέρων τουλάχιστον για δυο μήνες, έχουν πρόσβαση μέσω Διαδικτύου, σε μια φωτογραφία, ένα σύντομο βίντεο κι ένα βιογραφικό κάθε υποψήφιου (-ας).

Κεντρικά προγραμματικά σημεία της πολιτικής αυτής δύναμης, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις μπορεί να εξασφαλίσει ως και το 18% των ψήφων, είναι η μείωση των αποδοχών των πολιτικών, η άμεση πρόσβαση των πολιτών στην διαχείριση της εξουσίας μέσω Διαδικτύου κι η εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας που επιβάλει η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι.

Δεν λείπουν όμως οι εντάσεις: υπάρχουν χρήστες του Διαδικτύου και μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρια που κατηγορούν τον Γκρίλο ότι έχει αποκτήσει υπερβολική εξουσία, μαζί με τον σύμβουλό του για θέματα επικοινωνιακής πολιτικής, Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο.

Παράλληλα, δυο περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι του κινήματος που επέκριναν ανοικτά τον Γκρίλο για τον «υπερβολικό συγκεντρωτισμό του», περιθωριοποιήθηκαν άμεσα από την πλειονότητα των πολιτικών συνοδοιπόρων τους.

Το κίνημα του Γκρίλο θεωρείται «πολιτικό φαινόμενο»: μέσα σε δέκα μήνες κατάφερε να φτάσει από το 3% στο 17%, κερδίζοντας την πρώτη θέση στις περιφερειακές εκλογές της Σικελίας τον Οκτώβριο.

Κύρια πηγή ισχύος του μοιάζει να είναι η οξύτατη κριτική που ασκεί εναντίον της «πολιτικής κάστας» που τα τελευταία δυο χρόνια βρέθηκε συχνά μπλεγμένη σε σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς τόσο σε κομματικό επίπεδο (κεντρώο κόμμα Μαργαρίτα, μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας) όσο και στις περιφέρειες της Ρώμης και του Μιλάνου.