Στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό άνοιξαν χθες πυρ με βαρέα όπλα προς το έδαφος της Ρουάντας, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ανθρώπων, δήλωσε πηγή της προεδρίας του Κιγκάλι κι επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του στρατού της χώρας.

«Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό βομβαρδίζει το έδαφός μας, ειδικά την περιοχή Γκισένγι. Τρεις άμαχοι έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής», σημείωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό βομβάρδισε σκόπιμα την Ρουάντα κάνοντας χρήση ενός άρματος μάχης Τ55 και όλμων» στη ζώνη του αεροδρομίου του Γκινένγι, περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βορείου Κίβου, Γκόμα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της Ρουάντας, στρατηγός Τζόζεφ Νζαμπαμουίτα, προσθέτοντας ότι το Κιγκάλι προς το παρόν επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση.

Κυβερνητικός αξιωματούχος της ΛΔ Κονγκό αρνήθηκε τον ισχυρισμό αυτόν, λέγοντας ότι η ίδια η Ρουάντα έχει ανοίξει πυρ στο έδαφός της για να αιτιολογήσει μια επέμβαση στη γειτονική χώρα.

Τον ισχυρισμό αυτόν διέψευσε και ο εκπρόσωπος του στρατού της ΛΔ Κονγκό στην Γκόμα, ο συνταγματάρχης Ολιβιέ Χαμουλί, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν δόθηκε καμία εντολή για να πυροβολήσει ο στρατός μας προς την Ρουάντα».

«Διεξάγεται έρευνα, αν αυτό έγινε δεν έγινε κατόπιν επίσημης εντολής της στρατιωτικής ιεραρχίας», σημείωσε ο ίδιος.

«Αν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια, θα προήλθε από κάποιον ιδιώτη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αντιθέτως οι στρατιώτες της ΛΔ Κονγκό έχουν αποτελέσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες τον στόχο βλημάτων όλμου που προέρχονται από τη Ρουάντα.

Την ίδια ώρα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σήμερα ένα σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα ζητεί την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων κατά των ανταρτών της Μ23, οι οποίοι ξανάρχισαν να πυροβολούν κατά του στρατού της ΛΔ Κονγκό κοντά στην Γκόμα μετά την άρνηση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί μαζί τους.

«Η Μ23 αγνόησε τελείως αυτό που σύστησε το Συμβούλιο Ασφαλείας», εξήγησε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει το Σάββατο να σταματήσει αμέσως η προέλαση προς την Γκόμα των ανταρτών της Μ23 και «οποιαδήποτε εξωτερική υποστήριξη και παροχή εξοπλισμού στην Μ23».