Συμφώνησε να διακόψει από αύριο Παρασκευή το πρωί την απεργία πείνας της που πραγματοποιούσε από την 29η Οκτωβρίου η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, όπως βεβαίωσαν ο Γερμανός γιατρός της Λουτς Χαρμς, καθώς και Ουκρανοί γιατροί του αναρρωτήριου της φυλακής στο Χάρκοβο.

Η συνάδελφός του Λουτς Χαρμς, Ανέτ Ραϊσχάουερ, που επίσης εξέτασε την κρατούμενη πρώην πρωθυπουργό ανέφερε ότι την βρήκε «πολύ εξασθενημένη».

Η Ράισα Μοϊσένκο, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας της Ουκρανίας, σε δικές της δηλώσεις για το θέμα ανέδειξε «τη συμβολή των γερμανών γιατρών σε αυτήν την απόφαση» της Τιμοσένκο.

Πάντως ο Χαρμς κάλεσε δημόσια τις αρμόδιες αρχές στην Ουκρανία «να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης» της πρώην πρωθυπουργού, πλέον συγκεκριμένα τερματίζοντας την επί 24ώρου βάσεως βιντεοσκόπησή της «για την δική της ασφάλεια» σύμφωνα με τη διεύθυνση της φυλακής.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Οκτωβρίου στην Ουκρανία η πρώην πρωθυπουργός άρχισε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «πλαστογράφηση της λαϊκής ετυμηγορίας».

Τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Οι ίδιοι, κατέληξαν στο πόρισμα ότι, σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία με τις επικρατήσασες συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών, «η Δημοκρατία υποχώρησε».