Πολυήμερες διαδηλώσεις για το ψωμί με 19 νεκρούς στο Σουδάν

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα «χαρακώματα» - Παραίτηση αξιωματούχου


ΚΟΣΜΟΣ
16:36
28/12/2018
Πολυήμερες διαδηλώσεις για το ψωμί με 19 νεκρούς στο Σουδάν
1
loading

Δεκαεννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ραγδαία αύξηση της τιμής του ψωμιού και του κόστους ζωής, οι οποίες συγκλονίζουν το Σουδάν από τη 19η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Μέχρι χθες γινόταν λόγος για οκτώ νεκρούς μεταξύ των διαδηλωτών, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία από τη δική της πλευρά είχε αναφέρει πως σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι στα επεισόδια.

Ένα από τα κόμματα της συμπολίτευσης υπολόγισε ότι οι νεκροί διαδηλωτές είναι δεκαεπτά, ενώ μια παράταξη της αντιπολίτευσης είχε κάνει το Σάββατο λόγο για 22 νεκρούς διαδηλωτές.

Επί οκτώ ημέρες, στο Σουδάν συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με κοινωνικές διεκδικήσεις σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, ιδίως εναντίον του τριπλασιασμού της τιμής του ψωμιού σε μια χώρα που είναι πλήττεται από οικονομικό μαρασμό.

Πέραν των κοινωνικών διεκδικήσεων, πολλοί διαδηλωτές τάχθηκαν εξάλλου υπέρ της «πτώσης του καθεστώτος» του Όμαρ ελ Μπασίρ, που ασκεί την εξουσία από το 1989.

Οι ταραχές οδήγησαν στο να υποβάλει την παραίτησή του ο Αμπντάρουφ Γκρνας, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στην επαρχία του Βορρά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επρόκειτο για την πρώτη παραίτηση ανώτερου κυβερνητικού στελέχους, ακόμη περισσότερο ενός μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Ο Μουμπάρακ ελ Φάντιλ, επικεφαλής του κόμματος Ούμα για τη μεταρρύθμιση και την ανανέωση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτό ήταν απλά ένα «πρώτο βήμα» που «θα ακολουθήσουν άλλα μέτρα», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ακτιβιστές και οργανώσεις της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

«Καλούμε τον σουδανικό λαό να συνεχίσει τις διαδηλώσεις του μέχρι να επιτύχουμε τη νίκη ανατρέποντας το καθεστώς», τόνισε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Πολλά μέλη του Σουδανικού ΚΚ έχουν συλληφθεί εν μέσω των κινητοποιήσεων.

Το ΚΚ κάλεσε «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης» να συνεννοηθούν και να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους.

Ένα δίκτυο Σουδανών δημοσιογράφων το οποίο αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης κάλεσε εξάλλου την Πέμπτη σε τριήμερη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική καταστολή, σε μια χώρα που κατατάσσεται 174η από το σύνολο των 180 της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου το 2018, που καταρτίζει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Κ.Κ. Σουδάν: επείγουσα έκκληση
  ΕΠΕΙΓΟΝ

  Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΜΑΣΟΥΝΤ ΑΛ ΧΑΣΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

  Το Κ.Κ. Σουδάν, απευθύνει αυτή την επείγουσα έκκληση προς όλα τα αδερφά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, προς όλο τον κόσμο, προς κάθε έντιμο άνθρωπο μέσα και έξω από τη χώρα, προς όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και σ’ όλο το λαό.
  Ο σύντροφος Μασούντ Αλ Χασάν, μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ. Σουδάν και Γραμματέας της επιτροπής πόλης της πρωτεύουσας Χαρτούμ, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου απήχθη μέσα από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Χαρτούμ, από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας.
  Ο σύντροφος Μασούντ Αλχασάν, υποβλήθηκε σε υπερβολική βία κατά τη διάρκεια της σύλληψής του και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες μας πολύ φοβόμαστε ότι υποβάλλεται σε σοβαρά βασανιστήρια.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2018/12/blog-post_209.html

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει