Τι αναζητούν άραγε οι εταιρικοί κολοσσοί από τους υπαλλήλους τους σε επίπεδο προσόντων;

Ακαδημαϊκές περγαμηνές; Ταλέντα και επαγγελματικές επιτυχίες; Σίγουρα, σε αυτό πάντως που δεν μπορούν να πουν «όχι» είναι η ικανότητά τους να διαφωνούν! Και να διαφωνούν αποτελεσματικά, προς το συμφέρον της επιχείρησης πάντα.

Αυτό μας λέει τουλάχιστον ο Bharath Jayaraman, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού παλιότερα στο Facebook και την Amazon (και αντιπρόεδρος πλέον της Paxos), πως οι εταιρίες ψάχνουν ανθρώπους που να ξέρουν πώς να συνεργάζονται και να λένε «όχι».

Γιατί αν αντιθέτως λένε συνεχώς «ναι», κουνάνε το κεφάλι συγκαταβατικά και βρίσκουν καταπληκτική κάθε ιδέα που πέφτει στο τραπέζι, τότε δεν θα βρουν ποτέ τη θέση τους στους κολοσσούς που λαχταρούν οι περισσότεροι να δουλέψουν.

Ο Jayaraman έχει παρατηρήσει πως η συνεργασία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του καλού υποψηφίου. Και πώς ορίζεται η συνεργασία για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς; «Το να μπορείς να επιχειρηματολογείς, να διαφωνείς, να κάνεις αυτές τις δύσκολες συζητήσεις».

Ο σκοπός είναι ο συνομιλητής σου, διατείνεται ο Jayaraman, όποιος κι αν είναι αυτός, να φεύγει από τη συνάντηση λέγοντας «μπορεί να συμφωνώ ή να διαφωνώ μαζί σου, αλλά δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σου», προθέσεις που είναι φυσικά για το κοινό καλό.

«Το να συμφωνείς με τους άλλους και να είσαι συναινετικός, αυτό είναι εύκολο στην πραγματικότητα», καταλήγει ο Jayaraman, «το να διαφωνείς με τους γύρω σου και να παραμένεις συναινετικός, αυτό είναι το δύσκολο»…