Δικηγόρος της εταιρείας «New England Compound Center» (NECC), η οποία παρασκεύασε τις μολυσμένες ενέσεις στεροειδών για τη θεραπεία των πόνων της πλάτης που προκάλεσαν την επιδημία μιας θανατηφόρας μορφής μηνιγγίτιδας στις ΗΠΑ, απάντησε χθες στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Μασαχουσέτης λέγοντας ότι ήταν απολύτως ενήμερες για τον τρόπο και το εύρος των επιχειρήσεων της εταιρείας.

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία της μυκητιασικής μηνιγγίτιδας ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 23, ενώ έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Προλήψεων (CDC) της χώρας.

Σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων σημειώθηκε στο Τενεσί. Το Μίσιγκαν κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων με πέντε νεκρούς. Τα πρώτα κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Το CDC και οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι σε σχεδόν 14.000 ασθενείς σε 23 πολιτείες των ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν χορηγηθεί οι μολυσμένες ενέσεις στεροειδών της εν λόγω εταιρείας που έχει την έδρα της στη Μασαχουσέτη.

Ο δικηγόρος Πολ Σάιρελ, ο οποίος εδρεύει στη Βοστώνη και εκπροσωπεί την NECC εδώ και πολλά χρόνια, επιτέθηκε κατά του Συμβουλίου Φαρμακευτικής Πιστοποίησης της Μασαχουσέτης και του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Μασαχουσέτης.

«Η διαφάνεια της NECC στη συνεργασία της με το Συμβούλιο από την αρχή, το 1998, δείχνει την πρόθεσή της καλής θελήσεως για να λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προβλέπονται από την άδειά της», είπε ο Σάιρελ.

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Μασαχουσέτης δέχονται επικρίσεις για τον πλημμελή έλεγχο που άσκησαν στην εταιρεία.

Η NECC δεν υπέστη κυρώσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της Μασαχουσέτης σε πολλές περιπτώσεις κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της τρέχουσας κρίσης, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, και το γεγονός αυτό εγείρει και πάλι το ερώτημα σχετικά με την ποιότητα της επίβλεψης που υφίστανται οι φαρμακευτικές εταιρείες.