Ο ιδιοκτήτης της αμερικανικής εταιρείας «New England Compound Center» Μπάρι Κέιντεν αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου σχετικά με τις ενέσεις στεροειδών για τους πόνους στην πλάτη οι οποίες προκάλεσαν μυκητιασική μηνιγγίτιδα.

Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών και την Πρόληψη (CDC) ανακοίνωσαν ότι από τις μολυσμένες ενέσεις πέθαναν 32 άνθρωποι σε 19 πολιτείες, ενώ 461 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο καθώς υπέστησαν εγκεφαλικό ή φλεγμονές στα γόνατα, τα ισχύα και άλλους συνδέσμους. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς μέχρι και 14.000 άνθρωποι εκτέθηκαν στο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τους πόνους στην πλάτη και στους συνδέσμους.

Συνοδευόμενος από δύο δικηγόρους, ο Κέιντεν προκάλεσε την αγανάκτηση του ρεπουμπλικανού προεδρεύοντος της Επιτροπής Κλιφ Στερνς, όταν αρνήθηκε τέσσερις φορές να απαντήσει στις ερωτήσεις του κατά την ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε τέσσερις ώρες.

Οι ρεπουμπλικανοί μέλη της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγόρησαν τις ομοσπονδιακές αρχές υγείας ότι απέτυχαν να αποτρέψουν το ξέσπασμα της φονικής επιδημίας μηνιγγίτιδας, καθώς δεν υποχρέωσαν να κλείσει νωρίτερα την φαρμακευτικη εταιρεία στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Μία δεύτερη ακροαματική διαδικασία για το ίδιο ζήτημα θα διεξαχθεί σήμερα στην υπό τους Δημοκρατικούς ελεγχόμενη Γερουσία.

Οι εμπειρογνώμονες του Κογκρέσου επιχειρούν να μάθουν γιατί ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν έδρασε κατά της φαρμακευτικής εταιρείας που εδρεύει στη Μασαχουσέτη, η οποία παρασκεύασε τις μολυσμένες ενέσεις παρά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν από το 1999.

Η New England Compounding Center έκλεισε τον περασμένο μήνα, ανακάλεσε όλα τα φάρμακα που διένειμε από τις εγκαταστάσεις της και η πολιτεία της Μασαχουσέτης της ανακάλεσε διά παντός την άδεια λειτουργίας.