Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου δέκα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, στην επίθεση ενόπλου το βράδυ της Τρίτης στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης του Στρασβούργου, στη βορειοανατολική Γαλλία, όπου οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αναζητούν ακόμα τον δράστη, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη κι έχει «ταυτοποιηθεί» από τις αρχές, ενώ η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό, τον οποίο γνωστοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Ρολάντ Ρις στο Γαλλικό Πρακτορείο, η επίθεση, η οποία διαπράχθηκε περί τις 19:00 (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της πόλης είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τέσσερις άνθρωποι» και «περίπου δέκα να τραυματιστούν», από τους οποίους τουλάχιστον οι τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένας στρατιώτης, που τραυματίστηκε ελαφρά όταν εξοστρακίστηκε μια από τις σφαίρες του ενόπλου, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα το γαλλικό γενικό επιτελείο.

Ο δράστης της επίθεσης, που έχει φάκελο συνέχιζε ακόμη να «αναζητείται» από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, υπογράμμισε η νομαρχία, η οποία προέτρεψε επιτακτικά τους πάντες στο Στρασβούργο να παραμείνουν «κλεισμένοι στα σπίτια τους».

Πριν διαφύγει, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών μιας στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Κατά το επιτελείο, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Ο δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν.

Είναι γνωστός στις αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων, υποθέσεις του «κοινού ποινικού δικαίου», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος έσπευσε αμέσως επιτόπου κατ’ εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αρχηγός του γαλλικού Κράτους μετέβη μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στο Μποβό. Στο υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη ενεργοποιηθεί νωρίτερα με εντολή του πρωθυπουργού του, του Εντουάρ Φιλίπ, το διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσεων.

Με ανάρτησή του στο Twitter πριν από λίγο, ο Μακρόν εξέφρασε την «αλληλεγγύη του προς το έθνος ολόκληρο».

Η εισαγγελία του Παρισιού γνωστοποίησε παράλληλα ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για «ανθρωποκτονίες» και «απόπειρες ανθρωποκτονιών» που θεωρεί ότι έχουν «τρομοκρατική» φύση και έκανε λόγο για «σύσταση και συμμορία».

Αποκλεισμένο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, έχει αποκλειστεί. Ευρωβουλευτές, εργαζόμενοι και δημοσιογράφοι έχουν περιοριστεί μέσα στο κτίριο, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000. Γενικά φρουρείται αυστηρά και υπάρχουν εκτενή μέσα επιτήρησής της.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε μέσω Twitter «σοκ και θλίψη για τη φρικιαστική επίθεση στο Στρασβούργο» και πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις της βρίσκονται στα θύματα και στον γαλλικό λαό».

«Θρηνούμε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και στεκόμαστε νοητά στο πλευρό των τραυματιών», ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, επίσης «αναστατωμένος».

Τον Δεκέμβριο του 2016, η χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είχε γίνει στόχος επίθεσης με φορτηγό, με 12 νεκρούς. Την ευθύνη είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Πολλοί πυροβολισμοί»

Το «Grande Ile», το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, έχει αποκλειστεί τελείως από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, που προτρέπουν όλους τους διερχόμενους να καταφύγουν στο εσωτερικό κτιρίων για τη δική τους προστασία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πάνοπλοι στρατιώτες, αστυνομικοί και ασθενοφόρα πλημμύρισαν την περιοχή όπου διαπράχθηκε η επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν ότι άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς στην αγορά περί τις 19:00. Το πλήθος στους δρόμους έσπευσε να εγκαταλείψει την περιοχή.

«Ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς (…) κι είδαμε πολύ κόσμο να τρέχει. Κάποιος έπεσε, αλλά δεν ξέρω αν σκόνταψε ή αν είχε τραυματιστεί», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας.

Η επίθεση καταγράφηκε ενώ στη Γαλλία παραμένουν σε ισχύ αυστηρά έκτακτα μέτρα εξαιτίας της αυξημένης απειλής διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών έπειτα από το κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων χωρίς προηγούμενο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 246 ανθρώπους, από το 2015.

Η Γαλλία επλήγη δύο φορές φέτος από επιθέσεις, με συνολικά πέντε νεκρούς.

Ο τελευταίος υπέκυψε στην επίθεση με μαχαίρι που διέπραξε ο Χαμζάτ Αζίμοφ, 20 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς, στην πολύ τουριστική συνοικία Οπερά του Παρισιού τη 12η Μαΐου 2018.

Η επίθεση του Στρασβούργου καταγράφηκε εν μέσω της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», του κινήματος που εξεγείρεται για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν. Το βράδυ της Τρίτης, σε μια σελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μέσω της οποίας καλούνται οι Γάλλοι να συμμετάσχουν στην «πέμπτη πράξη» των διαδηλώσεων, το Σάββατο, ορισμένοι έκαναν λόγο για μια «απάτη» του κράτους, ή μια «λεγόμενη επίθεση».

Οι πολίτες στην περιοχή Νεντόρφ και στο πάρκο Ετουάλ ειδικά έχουν λάβει εντολή από τις αρχές να παραμείνουν εκεί όπου βρίσκονται καθώς ισχυρές δυνάμεις επιβολής της τάξης ψάχνουν πάντα τον δράστη με τη βοήθεια τουλάχιστον ενός ελικοπτέρου.