Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε ότι πρέπει να αυξήσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έχει κάνει τους πρώτους μήνες της θητείας του.

Στη συνέντευξη στην εφημερίδα Le Monde, ο Ολάντ δήλωσε πως πιστεύει πως είχε δίκιο να δώσει προτεραιότητα στο διάλογο,αφότου εξελέγη τον Μάιο, «αντί να λάβει μια σειρά βεβιασμένων καλών και κακών αποφάσεων».

Παραδέχθηκε όμως επίσης πως η κατάσταση είναι «τόσο επείγουσα» που είναι καιρός να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επανέλθει η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο Ολάντ έχει επικριθεί τις τελευταίες εβδομάδες για αποτυχία να αναλάβει αποφασιστική δράση απέναντι στα αυξανόμενα σχέδια πλεονάζοντος προσωπικού σε ναυαρχίδες της γαλλικής βιομηχανίας.

Η νέα κυβέρνηση είχε διερευνητικές συνομιλίες με τα συνδικάτα και τους εργοδότες για θέματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας, όπως οι ανελαστικοί εργατικοί νόμοι, αλλά είπε πως δεν αναμένει μια συμφωνία έως τις αρχές του 2013.

Ο Ολάντ έχει επίσης επικριθεί για αποτυχία να επιδείξει αρχηγικές ικανότητες στη σύγκρουση στη Συρία.

«Δεν είναι εύκολο», παραπονέθηκε. «Αν είμαι σε απόσταση, λένε ‘είναι περήφανος’. Αν αντιδρώ, λένε ‘Κάνει τον Σαρκοζί’. Αν συνηγορήσω υπέρ του συμβιβασμού, λένε ‘Είναι διστακτικός’».

«Δεν θέλω να είμαι όπως ένας φελλός στο ρεύμα του νερού», είπε χαρακτηριστικά.