Ο ΟΗΕ δημιούργησε σήμερα μια επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιήσει έρευνα για τις νομοθεσίες, που έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και οι οποίες ζημιώνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας του AIDS.

Η επιτροπή αυτή θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων και στην απομάκρυνση των κακών νομοθεσιών, δήλωσε ο επικεφαλής του κοινού προγράμματος του ΟΗΕ για τον ιό HIV και το AIDS, Μισέλ Σιντιμπέ, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, 86 χώρες έχουν «ομοφοβικούς νόμους». Σε 7 από αυτές, ως επί το πλείστον στη Μέση Ανατολή, η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με την ποινή του θανάτου. Οι νόμοι αυτοί αναγκάζουν τους ανθρώπους, που είναι ευάλωτοι σε μια μόλυνσή τους από τον ιό να κρύβονται, σημείωσε ο Σιντιμπέ.

Επίσης, 49 χώρες στον πλανήτη έχουν νομοθεσίες, που ποινικοποιούν τη μετάδοση, ή την έκθεση στον ιό. Αυτές οι νομοθεσίες ωθούν τους ανθρώπους να μην υποβάλλονται σε εξετάσεις για να δουν αν είναι φορείς του ιού που προκαλεί το AIDS και στην ουσία βοηθούν στην εξάπλωση της νόσου. Ενώ σε 52 χώρες υπάρχουν κανονισμοί, που περιορίζουν τη μετακίνηση των ανθρώπων με HIV/AIDS.

Η επιτροπή θα εκδώσει μια τελική έκθεση έως το τέλος του ερχόμενου έτους, με τις εισηγήσεις της για νόμους, που προσφέρουν καθολική πρόσβαση στην πρόληψη, στη θεραπεία και στη φροντίδα για τους ανθρώπους, που προσβάλλονται από τον ιό HIV.

Τα θύματα του ιού το 2008 ανήλθαν στα 33,4 εκατομμύρια.