Ιατροδικαστές του Ινστιτούτου για τους Αγνοούμενους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εντόπισαν ομαδικό τάφο στην πρώην βάση της διεθνούς Δύναμης Προστασίας (UNPROFOR), στη Σρεμπρένιτσα, στον οποίο ήταν θαμμένα τα λείψανα πέντε ανθρώπων και ο σκελετός ενός μωρού.

Οι έρευνες στο Ποτοτσάρι, όπου βρίσκεται το κοιμητήριο και το μνημειακό κέντρο για τα θύματα της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος των Βόσνιων Μουσουλμάνων το 1995 διεξήχθησαν με εντολή της εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με βάση πληροφορίες που έδωσαν Ολλανδοί, πρώην μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, που είχαν αναπτυχθεί στη Σρεμπρένιτσα.

Με βάση τις αναφορές των τοπικών ΜΜΕ της Βοσνίας, Ολλανδός που είχε υπηρετήσει στην UNPROFOR πριν από δύο μήνες κατέθεσε ότι στο συγκεκριμένο ομαδικό τάφο ήταν θαμμένοι μία ηλικιωμένη γυναίκα, μία 15χρονη κοπέλα, δύο ακόμη άτομα κι ένα νεογέννητο μωρό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι ανακριτές, όλα τα θύματα πέθαναν τον Ιούλιο του 1995, αλλά μετά από αναλύσεις θα διαπιστωθεί αν τα αίτια του θανάτου ήταν φυσικά ή δολοφονήθηκαν.

Η Χάβα Μούχιτς από το χωριό Τρουμπάρι στη Σρεμπρένιτσα, η οποία τώρα ζει στη Γαλλία, δήλωσε στην εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» πως πιστεύει ότι στο Ποτοτσάρι βρίσκονται τα οστά του μωρού που γέννησε στις 11 Ιουλίου του 1995, αμέσως μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα στα χέρια των Σέρβων της Βοσνίας.

«Όπως μου είχαν πει, ο ομφάλιος λώρος είχε τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του μωρού και πέθανε. Οι Ολλανδοί στρατιώτες πήραν τη μικρή και μου είπαν ότι θα τη θάψουν», τόνισε η κ. Μούχιτς προσθέτοντας ότι μετά το τραγικό γεγονός μαζί με άλλες γυναίκες ανέβηκε σε ένα φορτηγό και έφυγε προς την κατεύθυνση του Κλάντανι.
Η Χάβα Μούχιτ φέτος στις 11 Ιουλίου έθαψε στο Ποτοτσάρι τα οστά του συζύγου της που δολοφονήθηκε μετά την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα.