Να αυξήσει την πίεση στη Συρία, μετά την παραίτηση του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ειλικρινά, αυτό δείχνει ότι η τρέχουσα διαδικασία δεν λειτουργεί. Το σχέδιο Ανάν -έχει εργαστεί πολύ σκληρά για αυτό, αλλά δεν λειτούργησε, επειδή έχουμε αυτή τη φοβερή αιματοχυσία, και αυτή τη σφαγή. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε ψηφίσματα στα Ηνωμένα Έθνη και να ασκήσουμε περαιτέρω πίεση στη Συρία», δήλωσε ο Κάμερον στο Sky News.

Η Γαλλία εκτίμησε από την πλευρά της ότι η παραίτηση Ανάν «δείχνει το δραματικό αδιέξοδο της σύγκρουσης» σε αυτή τη χώρα και επανέλαβε τις εκκλήσεις της για την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ και μια πολιτική μετάβαση.

«Η παραίτηση του κ. Κόφι Ανάν, έμπειρου διαμεσολαβητή και Νομπελίστα της Ειρήνης, δείχνει το δραματικό αδιέξοδο της σύγκρουσης στη Συρία. Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, αποσύρεται όμως το επείγον μιας κατάπαυσης του πυρός, της αποχώρησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ και μιας πολιτικής μετάβασης που θα σέβεται όλες τις κοινότητες της Συρίας είναι πιο πιεστικό από ποτέ», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του.