Τη λύπη της εξέφρασε σήμερα η Κίνα για την παραίτηση του Κόφι Αναν από τη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία και διαβεβαίωσε πως το Πεκίνο θα συνεχίσει «να εργάζεται για μια πολιτική λύση στην κρίση».

«Κατανοούμε τη δυσκολία της δουλειάς του μεσολαβητή που είχε αναλάβει ο Αναν και σεβόμαστε την απόφασή του», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αναν παραιτήθηκε χθες Πέμπτη μετά τις άκαρπες προσπάθειες πέντε μηνών, κάνοντας λόγο για έλλειψη στήριξης από τις μεγάλες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν Ρωσία και Κίνα ότι ευθύνονται για την παραίτηση Αναν με την παρεμπόδιση της ψήφισης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τη λύπη του εξέφρασε και ο Καναδάς, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στη Συρία. «Δεν προκαλεί έκπληξη στον Καναδά η παραίτηση Αναν με δεδομένη την προκλητική περιφρόνηση που έδειξε ο πρόεδρος Ασαντ προς τις δεσμεύσεις του», επισήμανε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπάιρντ.

Συνεδριάζει σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να ψηφίσει σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι αραβικές χώρες και το οποίο καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού και ζητεί μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι συμβολική, σημειώνει το ΑΜΠΕ, καθώς οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης είναι μόνο συμβουλευτικές, σε αντίθεση με αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Γαλλία που αναλαμβάνει την προεδρία του ΣΑ τον Αύγουστο εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία αυτή.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό δήλωσε πως είναι πιθανόν οι παρατηρητής του ΟΗΕ στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως μετά τη λήξη της θητείας τους, στις 19 Αυγούστου. Εξαιτίας των συγκρούσεων, «η ασφάλεια των παρατηρητών δεν είναι δεδομένη. Για ποιο λόγο να διατηρήσεις παρατηρητές στη Συρία αν παραμένουν το 95% του χρόνου τους σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;»  πρόσθεσε.