Να οριστεί «κατεπειγόντως» ο διάδοχος του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν, που παραιτήθηκε από τη θέση του χθες, ζητάει η Μόσχα.

«Πρέπει να βρεθεί επειγόντως ένας άξιος διάδοχος του Κ. Ανάν» τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι καταρτίζει σχέδια εκτάκτων καταστάσεων για την περίπτωση που κλιμακωθεί η συριακή σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αντόνιο Γκουτέρες.

“«ο έργο που εκπονούμε για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες δεν συνδέεται άμεσα με αυτό που συμβαίνει στη Συρία», δήλωσε ο Γκουτέρες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ύπατη Αρμοστεία προσφέρει επίσης βοήθεια στους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στη Συρία σε συνεργασία με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο.

«Ας ελπίσουμε ότι μια λύση στη σύγκρουση θα βρεθεί αλλά βεβαίως πρέπει να καταρτίσουμε σχέδια εκτάκτων καταστάσεων σε περίπτωση που “οι εξελίξεις γίνουν πιο δραματικές”» είπε για την παραίτηση Ανάν.