Η Ρωσία διεμήνυσε με σαφήνεια στη συριακή κυβέρνηση ότι θεωρεί απαράδεκτο το να απειλεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προβαίνοντας στην πιο ρητή καταδίκη της πρόσφατης απειλής από μέρους ενός αξιωματούχου της συριακής κυβέρνησης.

Σε συνάντησή του με το Σύρο πρεσβευτή στην Μόσχα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ «ανέπτυξε με εξαιρετικά σαφή μορφή τη θέση της Ρωσίας ότι δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές απειλές για τη χρήση χημικών όπλων», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι αναγνώρισε την Δευτέρα για πρώτη φορά ότι η χώρα του διαθέτει χημικό οπλοστάσιο, λέγοντας ότι η Δαμασκός δεν θα το χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει τους εξεγερμένους αλλά θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να αποκρούσει ξένες δυνάμεις.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Αμάν λαμβάνει μέτρα για την περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του ιορδανικού ΥΠΕΞ Νάσερ Τζουντέχ ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση της χώρας του εάν υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο στη Συρία είπε ότι «η Ιορδανία δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά (άλλων κρατών) αλλά έχουμε λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε την ασφάλεια (των πολιτών) και την εθνική μας ασφάλεια».

Ωστόσο πρόσθεσε πως η απειλή χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία είναι «μόνο υποθετική ως τώρα, δεν αποτελεί πραγματικότητα».

Μπ.Γ.