Στρατηγικό ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη φιλοδοξεί να παίξει η Τουρκία, ρίχνοντας «άγκυρες» σε Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κροατία.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βοσνία, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των τριών χωρών με την Τουρκία, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για τέσσερις ανεξάρτητες χώρες, που δεν πρέπει να αναμειγνύονται η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης, αλλά θα πρέπει να συνεργάζονται με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας ήταν και ο στόχος των πρόσφατων συναντήσεών του με τους ομολόγους του της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, καθώς και η σχετικά πρόσφατη συνάντηση των κυρίων Γκιούλ, Τάντιτς και Σίλαϊτζιτς στην Κωνσταντινούπολη.

Εξαιτίας εκείνης της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, είχε κατηγορήσει την Άγκυρα για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, με την παροχή στήριξης στους Μουσουλμάνους της χώρας.