Από τις ταραχές που σημειώθηκαν χθες και συνεχίστηκαν σήμερα έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και 288 τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης Μαπούτο. Οι ταραχές ξέσπασαν στη διάρκεια διαδηλώσεων για την ακρίβεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η ίδια εμμένει στις αυξήσεις των τιμών στο ψωμί και στο ηλεκτρικό ρεύμα που πυροδότησαν τις διαμαρτυρίες αυτές.

«Οι αυξήσεις των τιμών δεν είναι αναστρέψιμες», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης έπειτα από έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Μαπούτο όταν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν για την ερχόμενη εβδομάδα μια αύξηση 25% στην τιμή του ψωμιού.

Η κυβέρνηση έχει εξάλλου επιβάλλει τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού.

Στις διαδηλώσεις ξέσπασαν γρήγορα ταραχές, τις οποίες η αστυνομία κατέστειλε με μεγάλη σκληρότητα ανοίγοντας πυρ, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, με πραγματικά πυρά στο πλήθος.

Οι ταραχές, οι οποίες διήρκεσαν όλη τη νύχτα, συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί σποραδικά στις παραγκουπόλεις.

«Από τις ταραχές προκλήθηκαν βαριές ανθρώπινες και υλικές απώλειες. Είχαμε έξι νεκρούς χθες και έναν σήμερα, 288 τραυματίες, 23 καταστήματα δέχθηκαν επίθεση και λεηλατήθηκαν, 12 λεωφορεία υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων ένα καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως και δύο βαγόνια αμαξοστοιχίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.