Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρόκειται να επιδιώξει τη βελτίωση των διμερών εμπορικών σχέσεων με την Ινδονησία στην διάρκεια της πρώτης της επίσκεψης στη χώρα, την μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην μείωση της ζήτησης από τους εταίρους του Βερολίνου στην ευρωζώνη.

Η Μέρκελ φθάνει σήμερα στην Τζακάρτα για συνομιλίες με τον Ινδονήσιο πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο, κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες, ακτιβιστές κ.ά.

Το διμερές εμπόριο Γερμανίας-Ινδονησίας μεγεθύνθηκε 12% πέρυσι, στα 6,7 δισ. ευρώ, και η Μέρκελ επιδιώκει την περαιτέρω επέκτασή του.

Η Ινδονησία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας μεταξύ των 10 κρατών-μελών της ένωσης των εθνών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), μιας περιοχής με συνδυαστικό πληθυσμό 575 εκατ. ανθρώπων, ή περίπου το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Περίπου 250 γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ιδρύσει θυγατρικές ή επιχειρούν με άλλο τρόπο στην Ινδονησία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Siemens, ο όμιλος χημικών BASF, η Deutsche Bank, ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz, οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Mercedes κ.ά. Η Γερμανία είναι εξάλλου ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας προς τη χώρα.

Στην Ινδονησία τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια περίοδος συγκριτικής πολιτικής σταθερότητας, ενώ η χώρα χαρακτηρίζεται από αναλυτές ένα από τα ανερχόμενα “αστέρια” στην παγκόσμια οικονομία, παρά το ότι ο ρυθμός της ανάπτυξής της ενδέχεται να υποχωρήσει φέτος λόγω της επιβράδυνσης και της κινεζικής οικονομίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως αναμένει η οικονομία της Ινδονησίας να μεγεθυνθεί με ρυθμό 6,1% φέτος από 6,5% το 2011.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται μετρίως βραχυπρόθεσμα. . . αλλά ακολούθως θα αυξηθεί ξανά», ανέφερε το ΔΝΤ.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία της ΕΕ και της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος.

Στις συνομιλίες της η Μέρκελ στην Τζακάρτα αναμένεται να θίξει επίσης το ζήτημα της πειρατείας στα στενά της Μαλάκκας, έργα στον τομέα των μεταφορών, ζητήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Η καγκελάριος, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας της γερμανικής βουλής και επιχειρήσεων, αναμένεται να πιέσει την Τζακάρτα να κάμψει την παράνομη υλοτομία, να συζητήσει με τον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, που είχε δημιουργηθεί μετά την καταστροφή του 2004 με γερμανική συνδρομή.

Δεν πρόκειται να υπάρξουν «συζητήσεις για πιθανές πωλήσεις όπλων” στην διάρκεια της επίσκεψης, ενώ δεν πρόκειται να υπογραφεί κάποια συγκεκριμένη εμπορική ή άλλη συμφωνία, είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο ένας σύμβουλος της καγκελαρίου που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Η Γερμανία εξήγαγε αγαθά και υπηρεσίες αξίας περίπου 3,4 δισ. ευρώ στην Ινδονησία το 2011. Οι εισαγωγές από την ασιατική χώρα έφθασαν σε αξία τα 3,3 δισ. ευρώ.