Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ αντάλλαξε σήμερα, για πρώτη φορά, μια ιστορική χειραψία με τον πρώην διοικητή του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) Μάρτιν Μακγκίνες, συμβολίζοντας το τέλος μιας σύγκρουσης που κόστισε τις ζωές χιλιάδων στρατιωτών και πολιτών, περιλαμβανομένης αυτής του εξαδέλφου της, του Λόρδου Μαουντμπάντεν.

Η συνάντηση στο Μπέλφαστ με τον Μακγκίνες, ο οποίος είναι τώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας που ελέγχεται από τη Βρετανία, πραγματοποιείται 14 χρόνια αφότου ο IRA τερμάτισε τον πόλεμό του εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας στην επαρχία και είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα ορόσημα σε μια ειρηνευτική διαδικασία, η επιτυχία της οποίας θεωρήθηκε πρότυπο για τον κόσμο.

Η χειραψία, που συμβολίζει τη συμφιλίωση στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών σε ένα θέατρο του Μπέλφαστ κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της βασίλισσας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.